Tači: Pripajanje Preševske doline da, autonomija za Srbe ne

Tači: Pripajanje Preševske doline da, autonomija za Srbe ne Izvor: AFP/Odd ANDERSEN

Predsjednik Kosova Hašim Tači je izjavio da neće biti podjele Kosova, niti autonomije za Srbe, a da pod korekcijom granica podrazumijeva samo pripajanje Preševske doline Kosovu.

Na konferenciji za medije, kosovski predsjednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podjele Kosova, niti autonomije za kosovske Srbe.

"Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredjeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahtjeva (Preševske) doline. To podrazumijeva ne podjelu Kosova, ne autonomiju za Srbe", kazao je Tači.

Na pitanje zašto sada podržava korekciju granica, dok je prije nekoliko mjeseci bio izričito protiv toga, Tači je kazao da se međuvremenu pojavio zahtjev političkih lidera Preševske doline o tome.

Prema njegovim riječima, korekcija granica podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Tači se zahvalio bezbjednosnim strukturama Kosova za, kako je rekao, zalaganje za prevazilaženje bilo čega neočekivanog krajem prošle sedmice.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obaveze u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom "uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela".

Ocijenivši da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma - glavna tema, Tači je rekao da je to težak proces, ali i neophodan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: hašim tači , kosovo , Srbija

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Biće Uživanje

Kad sve prodje... Kosovo tamo-vamo... Ali šta ćemo sa vama? Uuuu...

0 0

Hmm

Uživaću ovde na vašim komentarima kada se bude Kosovo rešilo... Kako god, zato što vama ni jedno rešenje, po analogiji, nikako neće odgovarati... Već sada uživam...

0 0

@Kamenko

Kakav Niš srbi će na kraju ostati u Smederevskom Sandžaku. To je ono što neuki nazivaju Beogradski Pašaluk. Imaju Vojvodina i Sandžak ako oni budu tražili, ono što vlast u Beogradu hoće u tuđim zemljama, to vam je zagarantovano. Sve je to zbog bolesne imperijalističke politike. Bolesno je više pretendovanje na tuđu teritoriju. Mogu da shvatim da vam je stalo do Kosova koje ima historijske i kulturne srpske spomenike, crkve, manastire. Ali zato Bosna toga nema. U Bosnu ste došli kao doseljenici sada bi je pripajali Srbiji iako nikada nije bila Srbija niti će ikada biti. Zbog tih stvari niko u svijetu neće biti na vašoj strani jer ste pohlepni nasilnici. Sve bi da uzimate kao ratni plijen. Umjesto da ste rekli da ovo je Bosna i Hercegovina naša zemlja, volimo je i idemo da je unaprijedimo, naše komšije preko Drine ćemo postovati ali reći im da su oni u drugoj državi i da je poštuju i vole, a da nas lostave na miru. Srbi u Srbiji bi trebali da vode računa samo o svojim stanovnicima i da ih je briga samo za njih, a srbe na Kosovu savjetovati da priznaju Kosovsku vlast, da se bore za svoju zemlju da je učine boljom sa svojim komšijama Albancima, vi radite suprotno i onda se pitate kako vas niko ne voli. Samo izazivate sukobe, vodite ratnu huškačku politiku, birate političare koji što više uvrijede komšije oni su bolji, podobniji i sposobniji.

16 11

* Sva polja su obavezna