Klasić: Tko je bio Hitler '91. kada su proganjani Hrvati

Klasić: Tko je bio Hitler '91. kada su proganjani Hrvati Izvor: N1

Povjesničar Hrvoje Klasić bio je gost N1 studija uživo gdje je, između ostalog, komentirao i nedavnu izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku 1995. usporedio s Hitlerovom nacističkom Njemačkom.

"Mene više od same izjave muče stavovi. Za izjavu se možete ispričati, međutim ovo su stavovi koji kod predsjednika Vučića i velikog dijela srpske javnosti traju godinama, da ne kažem desetljećima. Vučić i Dačić su vjerojatno najdosljedniji političari u regiji. Ono što su govorili i radili 90-ih, čini se da su u tome ostali konzistentni i 30 godina kasnije. mislim da je to najveći problem za srpsko društvo", kazao je Klasić te dodao:

"Više sam puta pisao i govori da se prema povijesti ne može prilaziti kao samoposluzi - da uzimate onoliko i ono što vam treba, da vi kreirate neke nulte godine. To pokazuje jedan licemjeran odnos prema prošlosti. 1995. godine nakon "Oluje" su stvarno učinjeni zločini nad srpskim civilima, no rat nije počeo u kolovozu 1995. Ako se s pravom očekuje empatija hrvatskog društva, pravovremeno reagiranje pravosudnih organa, onda se isto očekuje barem od jednog stranog državnika, da reagira na pola milijuna prognanih Hrvata, ubijene civile, opljačkane kuće... Ako ide s usporedbom Hitlera i Hrvatske 1995., tko je onda bio Hitler 1991. kada su proganjani Hrvati?"

Klasić ipak smatra da "Oluja" i Hrvatska nisu glavni Vučićev problem.

"Vučić često odlazi u prošlost. Čini mi se da se ne snalazi u sadašnjosti, a nema rješenja za budućnost. Ovo je njegova pozicija u kojoj se nalazi u Srbiji. Ovakvim izjavama najmanje doprinosi Srbima u Hrvatskoj ,ali i Srbima u Srbiji. No "Oluja" nije njegov stvarni problem, njega brine Kosovo.

On se znao ispričavati za druge stvari, ali ne za svoje činovečinove. Pitalo ga se kad je bio u Hrvatskoj za njegov govor u Glini, on je to negirao. I sada je rekao da bi ovo ponovio sto puta. Znači da on ne misli da je napravio nešto loše. Nije mu izletjelo, to je ono što on duboko misli", rekao je Klasić

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Draga 1d

Oni koji se bore samo za sebe a ne za BIH neka idu u države za koje se bore.I onda smo svi za sebe.

3 2

Dr. Hilmija Surutka

Kojih ba 500000 prognanih Hrvata ?????? Hrvati kad lažu , debelo lažu.

9 6

Mz

Stalno nam neko glumi Hitlera te 91. te ga kloniraju pa pojavi se 93. evala ga dosta .

6 1

* Sva polja su obavezna