Dačić o nezavisnosti Kosova: Trebalo isto učiniti i sa RS-om

Dačić o nezavisnosti Kosova: Trebalo isto učiniti i sa RS-om Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da neće doći bolja vremena za rješavanje pitanja Kosova. "Ja provodim svaki sat svog radnog vremena da odvratim bar jednu zemlju od priznanja Kosova", rekao je Dačić.

Dačić kaže da nije on taj koji je otvorio "Pandorinu kutiju" govoreći o razgraničenju na Kosovu, te dodao je, kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo je proglasiti i nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska. Dačić je rekao da je o svom stavu o podjeli Kosova govorio desetak godina. 

"To sam ja rekao, to je moje mišljenje. To nije prijedlog stranke niti Vlade. To sam govorio desetak godina, ja sam polazio od praktičnog rješenja. Ovo rješenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva", rekao je on. 

Dačić je dodao da je o tome razgovarao i sa Dobricom Ćosićem, koji mu je pričao da je o tome govorio sa nekadašnjim predsjednikom Srbije i SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i premijerom Srbije Zoranom Đinđićem. 

"Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti - konfederacije, a ako ništa ne može, imamo podjelu...", rekao je Dačić. 

On je dodao da se radovao kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio unutrašnji dijalog, ali da nije čuo nijedan drugi prijedlog.

"Govorio sam o razgraničenju, nisam upotrebio termin podjela. Koje su to teritorije, nikada ni o tome nisam govorio. Pitajte narod na sjeveru Kosova šta misli o tome. A, Srbi u enklavama na jugu, čemu oni pripadaju? Oni pripadaju srpskoj pokrajini prema našem Ustavu, a gdje je to u realnom životu... Taj što živi u enklavi davno je prestao da misli da je to sastavni dio Srbije", rekao je Dačić.

On je istakao da ne vidi spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status Kosova, ali kaže i da oni imaju neka "moranja" i "ograničenja". 

Dačić je naveo da će se u narednih nekoliko mjeseci intenzivirati razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rješenja za status Kosova, za šta postoje dva razloga. 

"Prvi razlog je potreba da se dođe do kompromisa, a ne da se ova tema zadržava decenijama unazad i unaprijed. Drugi razlog je što ističe mandat evropskim organima, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini će morati da ide na izbore. To znači da se intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine, ali nema tog rješenja bez saglasnosti velikih sila", rekao je Dačić. 

Kada je riječ o poziciji SAD po tom pitanju, Dačić naglašava da se njihova pozicija značajno promijenila. 

"Razgovarao sam sa njima više puta, ranije nisu htjeli ni da slušaju o tome. Danas su spremni da slušaju o kompromisu. Spremni su za kreativno rješenje, da se na to pitanje stavi tačka ili tri tačke", rekao je Dačić, navodeći da provodi svaki sat svog radnog vremena da odvrati bar jednu zemlju od priznanja Kosova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 49

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Roki

Kosovo je davno zavrsena stvar. Sada su na redu Vojvodina i Sandzak. RS je u sastavu Bosne i Hercegovine i neupitna je potpuna suverenost tog entiteta. Osim, ako g. Dacic ne zeli da RS i to izgubi.

2 0

K27

Građani srbije imaju toliko ekonomskih problema a ovi njihovi političari se bave BOSNOM i HRVATSKOM

12 0

FRKA 5

Mali Milošević

8 1

* Sva polja su obavezna