Košarkaški savez BiH: Odobrite vize, spriječite katastrofu

Košarkaški savez BiH: Odobrite vize, spriječite katastrofu Izvor: FIBA

Nakon nedoumica koje su se javile u javnosti povodom neizdavanja viza članovima reprezentacije Kosova za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i nastup na Evropskom prvenstvu U-16 B-divizije (kadeti), koje počinje danas u Sarajevu u organizaciji Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Košaršaki savez BiH oglasio se saopćenjem za javnosti.

Kako navode iz kuće bh. košarke, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH je na sjednici 2. novembra 2017. godine zaključio da uputi prijavu za organizaciju U-16 prvenstva mlađih kategorija za muškarce

''Shodno našoj kandidaturi, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je KSBiH dodijelila organizaciju U-16 Evropskog prvenstva 2018. za kadete. U maju ove godine potpisan je ugovor sa FIBA u vezi održavanja U-16 prvenstva u Sarajevu.

Košarkaški savez BiH je obavio neophodne mjere kako bi reprezentacija Kosova na vrijeme dobila vize za ulazak u našu državu. Iz Ambasade BiH u Makedoniji dobili smo obavještenje da su vize pripremljene i da očekuju saglasnost ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka kako bi ih izdali reprezentaciji Kosova'', saopćeno je iz KSBiH.

FIBA je 8. avgusta 2018. u pismu upućenom KSBiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH upozorila da su iz Košarkaškog saveza Kosova dobili obavještenje da im je Ambasada BiH u Skoplju odbila izdati vize i da zbog toga ne mogu doputovati u Sarajevo, navode iz Saveza.

''FIBA je u pismu navela da je organizator dužan osigurati izdavanje viza i da će, u slučaju da to ne bude učinjeno, FIBA sankcionirati organizatora, uključujući finansijske kazne. Upozoravamo javnost da bi neizdavanje viza selekciji Kosova moglo nanijeti nesagledivu štetu Košarkaškom savezu BiH, ne samo zbog mogućih sankcija, nego i buduće saradnje sa FIBA-om koja je u prošlosti imala mnogo razumijevanja za KSBiH te nam pružala vrijednu podršku.

Pozivamo stoga Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa gospodinom Crnatkom da, shodno svojim ovlaštenjima, odobri izdavanje viza selekciji Kosova dolazak u BiH i spriječi katastrofu koja prijeti KSBiH.

Predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš danas je potpisao dopis u kojem potvrđuje odluku Upravnog odbora da stoji iza organizacije Evropskog prvenstva U-16 B-divizije u Sarajevu, a ista je proslijeđena Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ministru Crnatku'', navode iz KSBiH u saopćenju.

Podsjećamo, mladim košarkašima Kosovoa nije odobrena viza za ulazak u BiH zbog čega je upitan njihov nastup na takmičenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: KSBIH , kosovo

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Karo

ZA OVO NEMA VAGA DA IZVAGA , IDIOTIZAM . JEL TREBA SPORT DA IZPAŠTA, ZBOG POLITIKANSTVA ? RAČUN IZPOSTAVITI DODU I CRNJATKU ... Ostavke pod hitno i odgovornost za nepoštivanje prava

5 1

Ana

Ovo može biti i dobro.Razmislite.Koliki bi samo odjek imala ta informacija da Srbi čak i to blokiraju i da zbog toga ne bude takmičenja.To bi bio još jedan klin u kovčeg republike srpske.Svijet sve više postaje svjestan nemogućeg daljnjeg opstanka r.s.

24 3

sf

Što prijavljujete kandidature kad niko nema pojma ni o čemu. Rukomet još gore treba ga zabraniti kad niko nema pojma.

4 9

* Sva polja su obavezna