Podjela Kosova, korekcija granice ili razgraničenje?

Podjela Kosova, korekcija granice ili razgraničenje? Šta će od pomenutog biti dio pravno obevezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, još nije poznato, ali od danas znamo šta o tome misli predsjednik Srbije, iako je svoj stav o Kosovu najavio za kraj prošle godine, a potom za proljeće, u Šidu je izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima.

Izvor: N1

Prije nešto više od dvije sedmice nagovijestio je šta misli, mada tako što je novinarima koji su njega pitali postavljao kontra pitanja:

"Nećete etničke granice? Nećete razgraničenje sa Albancima? Pa nema problema, kažite ljudima da se spremimo onda za Vranje za jedno 40-50 godina", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 25. jula.

U četvrtak je prvi put rekao za šta se zalaže, iako, kaže, nije siguran kakav će biti epilog.

"Ja se zalažem sa razgraničenje sa Albancima To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada... To je uvijek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo problema. Da li ćemo u tome usjpeti ili ne - to je već druga stvar", rekao je Vučić.

Prije Vučića o podjeli, odnosno korekciji granice, govorili su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Predsjednik i premijer Kosova imaju potpuno drugačije stavove - za Tačija je korekcija granice pripajanje Preševske doline Kosovu, dok Haradinaj smatra da se granice mogu mijenjati isključivo ratom.

Međutim, to nisu opcije koje Vučić ima na umu kada govori o razgraničenju.

"Nek oni rade sve što treba i sve što hoće. Ja vidim, to su... Mi ništa ne dobijamo, tako kažu, za Srbe nema ništa, za njih ima dodatno proširenje granica. Ja samo kažem čestitam i samo naprijed. A da li će tako da bude - i sami znate odgovor", kaže Vučić.

A kako će da bude i o kakvom razgraničenju se radi - Vučić nije otkrio, kao što nije htio da govori ni o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako, tvrdi, otvorio karte Srbije u pregovorima.

"Bukvalno nas bombarduju nekim informacijama, gdje u priličnoj mjeri ne može da se razazna šta bi moglo da bude to rješenje koje je prihvatljivo za Srbiju. Jedino što sigurno znamo je da kompletan ovaj proces oko Kosova ide ka jednom pravcu, ide do jedne, posljednje tačke - a to je da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova", smatra novinar lista "Vreme" Andrej Ivanji.

Sa druge strane, analitičari u Prištini vjeruju da su, kako kažu, mape na stolu i da će Srbija i Kosovo uskoro doći u situaciju da pregovaraju o granici.

"Ja kad čujem kako govore Hašim Tači i Aleksandar Vučić - ja njima vjerujem da oni nešto imaju na umu. Da li će se granice taknuti - ja mislim da je moguće, da je sasvim, sasvim moguće. Ali mislim da je to nekako i negdje već dogovoreno", rekao je Fisnik Halimi sa Instituta za istraživanje javnog mnjenja.

Na kraju, svakako, rješenje koje je prihvatljivo za sve treba da bude dogovoreno u Briselu - sljedeća runda dijaloga najavljena je za septembar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Q Vadis

Ameri vozaju srbe u krug i voznja ce biti pakleno skupa.Kosovo ne djeljivo.

1 1

* Sva polja su obavezna