BBC: Marie Curie najutjecajnija žena stoljeća

BBC: Marie Curie najutjecajnija žena stoljeća Izvor: YouTube/screenshot

Poljsko-francuska znanstvenica Marie Curie najutjecajnija je žena stoljeća, odlučili su sudionici ankete BBC-ja.

Čitatelji BBC-jeva časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i kemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti - riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u plaćama među spolovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistica Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računalnog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska kemičarka Rosalind Franklin koja je pridonijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

"Ovaj popis testament je ženama u povijesti koje su protivno izgledima ostvarile nevjerojatna postignuća", kazala je Heenali Patel, glasnogovornica najveće britanske udruge za prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke prijepore, piše Guardian. Zaslužuje li uistinu Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I jeli Eleanor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII. francuskog i Henrika II. engleskog, imala veći značaj za svjetsku povijest od Djevice Marije na 12. mjestu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: marie curie , BBC

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Baya Dudukalo Od Lakta

Nema komentara, mora da je urednik danas muškarac pa ne dozvoljava pozitivne komentare za tebe uopšte.

0 0

FRKA 5

Šta je Engleskinja, a šta je Britanka. Znam da je V. Britanija sastavljena od Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverna Irske. Ako je Engleskinja onda mora biti Škotlandjanka, Velšanka itd.

2 0

Reli

I uočimo da je to žena,to je uspjeh.

1 0

* Sva polja su obavezna