Jovanović za N1: Već uočene izborne nepravilnosti

Jovanović za N1: Već uočene izborne nepravilnosti Izvor: N1

Koalicija Pod lupom je prezentovala podatke dvosedmičnog posmatranja predizbornog procesa. Direktor Koalicije Dario Jovanović je kazao da su nepravilnosti najčešće u predizbornom periodu.

"Najčešće izborne nepravilnosti koje smo primjetili odnose se napreuranjenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju. Zakon je jasan - bilo kakav oblik plaćenog javnog oglašavanja ne samo medijskog je zabranjen od dana raspisivanja izbora do dana početka zvanične kampanje. Mi smo otkrili ukupno 51 slučaj. 18 različitih političkih subjekata koji su registrovani za ove izbore je već prekršilo odredbe zakona koje se odnose na tu preuranjenu zabranjenu predizbornu kampanju."

Jovanović je kazao da su osim izbornih nepravilnosti posmatrači pratili i rad lokalnih izbornih komisija.

"Imamo 10 lokalnih izbornih komisija koji ne poštuju odredbe izbornog zakona o ravnopranosti spolova odnosno jednakoj zastupljenosti od najmanje 40% manje zastupljenog spola u članstvu izbornih komisija."

Gost Novog dana Dario Jovanović kazao je da je uloga Koalicije preventivno djelovanje i izvještavanje o nepravilnostima ukoliko se već dogode.

"Koalicija Pod lupom trenutno ima 63 dugoročna posmatrača na terenu, svih 143 opštine i grada u Bosni i Hercegovini. Na izborni dan planiramo imati 4000 građanskih nestranačkih posmatrača na biračkim mjestima širom zemlje i to do sada čini ovu misiju najvećom posmatračkom misijom koalicije Pod lupom."

Podsjećamo, izborna kampanja za Opće izbore zvanično počinje 7. septembra

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Iii

Šta sad?

1 0

* Sva polja su obavezna