SBB: "Macronov zakon" hitno usvojiti u BiH

SBB: "Macronov zakon" hitno usvojiti u BiH Izvor: N1

Savez za bolju budućnost (SBB) uputio je saopštenje za javnost u kojem predlažu da se "Macronov zakon" hitno usvoji u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o zakonu protiv nepotizma, odnosno protiv zapošljavanja rodbine na državne pozicije, a takvo ponašanje prema prijedlogu može biti sankcionisano i sa do tri godine zatvora.

"Narod je umoran od toga da najbliži rođaci mogu biti državni premijer, entitetski ministar policije, državni tužilac i da ista porodica može imati više od dvadeset vrlo važnih funkcija u zakonodavnoj, izvršnoj vlasti ili pravosuđu", navodi se u saopćenju SBB-a.

"Još su gori primjeri kada predsjednik države, odnosno član Predsjedništva BiH, preko svoje stranke, imenuje svoju suprugu za direktoricu najveće zdravstvene institucije u BiH, samo su dio slagalice u kojoj pet familija pojedinačno raspoređuje i po nekoliko stotina svojih bliskih i daljnih rođaka na državni budžet i stvara paralelne centre moći koji isključuje društvo jednake šanse", poručili su iz SBB-a.

Kako se navodi u saopštenju za javnost SBB je zadužio Pravni savjet stranke i Damira Arnauta da izradi Nacrt zakona koji će biti dio izborne platforme SBB-a, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ja ti kazem

Suplja vam je to oni su instalirani na sve bitne funkcije, kasnite dvadest hofina, ali izgleda lijepa sarena laza. Zvaka koju ce mnogi progutat

1 0

Da, takođe!

Pa usvojite prvo zakon o oporezivanju kladionica i da PDV obavezno bude mnogo veći nego na lijekove, dječiju hranu i opremu za novorođenčad.

1 0

Realno

Pod hitno predlozit i usvojit ovaj zakon a onda retroaktivno poceti sa njegovom primjenom. Hoce zatvori postat pretijesni.

2 0

* Sva polja su obavezna