Ahmetović: Salkić se bavi jeftinim populizmom

Ahmetović: Salkić se bavi jeftinim populizmom Izvor: N1

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić se, najavama da će promijeniti ime Republike Srpske samo ako bude ponovo izabran na istu funkciju, bavi jeftinim populizmom u susret predstojećim opštim izborima, uslovljavajući Bošnjake da mu još jednom na jeftinu retoriku daju glasove i povjerenje, smatra Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH.

Ahmetović naglašava da se i pitanje imena ovog bh. entiteta treba otvoriti, ali i da bi se Salkić trebao pozabaviti trenutnim problemima Bošnjaka u RS, ne uslovljavajući glasače novim mandatom, jer mu je to dužnost s obzirom na funkciju koju trenutno obnaša.

"Za vrijeme Ramiza Salkića i njegovog mandata, izgubili smo Bosanski jezik. Umjesto da se potpredsjednik RS koji zvanično predstavlja Bošnjake, posveti rješavanju pitanja o obaveznom uvođenju ćirilice kao zvaničnog pisma u ovom bh. entitetu i kaznama koje ovom odlukom slijede, on preliva vodu iz šupljeg u prazno, baveći se pitanjima za koje ne postoji trenutno rješenje. S druge strane, ne reaguje uopšte na otvorena pitanja koja muče Bošnjake u RS, kao ovo navedeno",  ističe Ahmetović.

Dodaje da se Salkić posljednje četiri godine ne bavi svojim poslom, već uslovljavanjem glasača.

"Ja ću Vama to, ako Vi meni ovo, je jedina politika koju Salkić prezentuje Bošnjacima. Još uvijek je potpredsjednik Republike Srpske, a nije se ni osvrnuo na ugovor Vlade Republike Srbije i entiteta Republike Srpske u vezi sa zajedničkim nastavnim programom. Ovo malo što je do sada uradio svodi se na inat, prosipanje nacionalističke retorike, bez ijednog konkretnog rješenja za one koje predstavlja i čije je glasove dobio. To je politika koja ne vodi nigdje, koja nema rezultata i vjerujem da će je glasači prepoznati na oktobarskim izborima i sankcionisati",  rekao je Ahmetović.

On je pozvao Salkića da pokaže svoje političko umijeće i vještinu pregovaranja samo na dva otvorena pitanja: Bosanski jezik i latinica.

"Neka Salkić kao potpredsjednik RS do početka nove školske godine u septembru osigura da na teritoriji Republike Srpske u dnevnicima budu Bosanski jezik i latinica, pa neka tako opravda povjerenje Bošnjaka koje je dobio prije četiri godine", zaključio je Sadik Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Keva

Niti Salkic a niti ti.mozete nesto da uradite u Rs, Dodik radi sta hoce i nista mu ne mozete, svadzate se umjesto da skupa radite na tome da ga usutkate, a vi se i dalje za fotelje i.polozaj borite. Sramota. Da vidimo sta ces ti da promjenis i sta si do sada promjenio bio si u vlasti godinama.

9 1

perica

Iskreno Salkic je "promasena investicija" !

4 0

Ja ti kazem

kao i ahmetovic, dva nepotrebna lika u politici.

0 0

* Sva polja su obavezna