Na KCUS-u uvedena nova metoda liječenja

Na KCUS-u uvedena nova metoda liječenja Izvor: KCUS

Na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS uvedena je nova metoda neuromišićne stimulacije dijafragme kao najvećeg respiratornog mišića, a pod kontrolom ultrazvuka.

Na ovaj način omogućeno je ranije odvajanje pacijenata sa respiratora, a time i sprječavanje komplikacija vezanih za dugotrajnu respiratornu potporu kao što je tromboembolizam ili infekcija respiratornog sistema.

Prim. dr. Amela Katica, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju, pojašnjava da se u Intenzivnu njegu primaju pacijenti izuzetno teškog općeg stanja koji zahtjevaju hemodinamsku i respiratornu potporu, kontinuirani monitoring i sprovođenje kompleksnog intenzivnog reanimacionog tretmana.

"Veliki broj pacijenata zahtjeva mehaničku ventilaciju koja može spasiti život, a ako je prolongirana izaziva veliki broj komplikacija. Zbog toga je važno pacijenta što prije odvojiti sa respiratora. Cilj neuromišićne stimulacije je da se potpomogne odvajanje pacijenta sa respiratora, brži oporavak, skraćena hospitalizacija a sve u cilju boljeg kvaliteta života”, kaže prim. dr. Katica.

Dr. Katica pojasnila je da se odvajanjem pacijenta sa respiratora uz direktnu stimulaciju freničnog nerva koji inervira dijafragmu, pravi jedna vrsta vještačkog, kontrolisanog generisanja električnih impulsa pomoću neuromišićnog stimulatora, u cilju poboljšanja disajne funkcije.

Jasmina Hadžić, DMS, glavna sestra Klinike za anesteziju i reanimaciju ističe da je za pacijenta na respiratoru neophodan timski rad uz planirano provođenje zdravstvene njege.

“Rad u intenzivnoj njezi podrazumijeva multidisciplinarni pristup. Medicinske sestre educirane su za rad sa pacijentima na respiratoru, uz kontinuirani monitoring, te u sprovođenju svih mjera sprječavanja infekcije. Nakon odvajanja sa respiratora medicinske sestre prate disajnu funkciju pacijenta i ostalih parametara. Svakodnevno se sprovodi kontinuirana edukacija osoblja”, pojasnila je glavna sestra Hadžić.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generala direktorica KCUS ističe da je uvođenje novih metoda i edukacija bolesnika osnova za pravilno funkcionisanje tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

“Predani rad uposlenika i njihovo plansko usavršavanje je model za uspjeh svake zdravstvene institucije. Medicinsko osoblje KCUS mora iskoristiti sva usvojena znanja prilikom liječenja bolesnika. Do prije dvije i po godine neki od naših uposlenika edukacije su koristili kao rekrativna putovanja. To smo zaustavili. Sada, nakon edukacije, to što su naučili odmah primjenjuju u KCUS. Tercijarni nivo zdravstvene zaštite naš je zadatak. Mora se puno učiti i napredovati u struci da bi smo pratili svjetske trendove. Uveli smo veliki broj novih metoda, biće ih i više”, rekla je prof. dr. Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: kcus

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosnasin

Adi@upravu si.Jadni Avaz

1 1

onacijekomentareneobjavljujete

Sto sebija ne kaze da na edukacije salje samo medicinsko osoblje koje se uhljebilo u SDA, ostali normalni ljekari mogu samo sanjati o tome dok trpe torturu i mobing od strane njenih poltrona. Sto ne kaze javno na koji nacin i od koga je nabavljen novi MRI aparat s kojeg se nista ne moze ocitati (ocigledno pranje para). Sto ne kaze da se na obicni UZV pregled dojke ceka po 3 mjeseca (to znam iz licnog iskustva) iako ljekari padaju s nogu koliko pregleda dnevno obave, a mogu samo zamisliti koliko se ceka na magnet, ct, pet scan. I ono sto ima od aparata, pola je non stop u kvaru jer gospodja nece da plati reparaciju kako bi te novce prikazala kao ustedu. gdje je tu usteda ako je preko ledja pacijenata. Najbolje staviti kljuc u bravu, otpustit sve osoblje i reci evo za 3 mjeseca smo vratiti dug.

3 3

Baya Dudukalo Od Lakta

Džaba ti sve kad ne vidjeh sliku velike šefice i managera kcus

5 1

* Sva polja su obavezna