Erdogan poručio Turcima: Kupujte liru

Erdogan poručio Turcima: Kupujte liru Izvor: REUTERS/Umit Bektas

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, pozvao je u danas sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri koja je doživjela nagli pad, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "ekonomskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske.

"Ako imate dolare, eure ili zlato u svojim madracima, pođite u banku i zamijenite ih za tursku liru. To je pitanje nacionalne borbe", rekao je Erdogan u govoru u Bayburtu, na sjeveroistoku zemlje", koji je prenosila televizija.

"Tako će moj narod odgovoriti onima koji su nam objavili ekonomski rat", dodao je Erdogan optuživši tajanstveni "lobi kamatnih stopa" koji nije pobliže definirao.

Trump je gotovo istovremeno na Twitteru najavio da će SAD povećati carine na turski čelik i aluminij.

"Upravo sam odobrio udvostručivanje tarifa na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažni dolar. Aluminij će sada biti na 20 posto, a čelik na 50 posto. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", napisao je Trump.Erdoganove izjave zasad ne pridonose smirivanju zabrinutih tržišta, a dolaze u trenutku kada je turska lira u petak doživjela nagli pad, izgubivši više od 7 posto vrijednosti u odnosu na dolar i prvi put se nakratko mijenjala više od šest lira za zelenu novčanicu.

Pad turske lire koja je od početka godine izgubila više od trećine vrijednosti, događa se u prilikama diplomatske krize sa Sjedinjenim Državama i pojačanog nepovjerenja stručnjaka u ekonomsku politiku Ankare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kvrkiñ

Jadna Turska.Nije trebalo šurovati s Rusijm.

2 0

Kvrkiñ

Ne zaboravite svi koji se veselite tuđem zlu zluradost je lao bumerang i spletkarenje drugima iza leda je bumrrang vrati se i to sa kamatom zato budite uz pravedne jer bog dragi voli pravedne i pomoči ce ih u svakoj nevolji sto mislite dfugom fobit ce te to u svojoj porodici 🙂

6 2

Izraelski lobi diktira pad lire to je javna tajna.

7 3

* Sva polja su obavezna