Ideja o razgraničenju na Kosovu

Iako je u četvrtak prvi put eksplicitno rekao da se zalaže za razgraničenje kao način rješavanje pitanja Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da to nije novina i da se za tu opciju zalaže godinama. Iako i dalje nema nikakvih detalja šta podrazumijeva ta ideja, "razgraničenje" izaziva brojne reakcije.

Izvor: N1

O ideji razgraničenja koju je jučer iznio u Šidu, Aleksandar Vučić kratko je govorio u izjavama za “Blic” i “Večernje novosti”, ali bez iznošenja detalja. O detaljima će, kako kaže direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić, javnost biti obavješetena kada bude postojalo nešto opipljivo.

Đurić je na konferenciji pokazao etničku mapu Kosova, podsjećajući da više od 90 posto stanovništva čine Albanci.

“Ako do sporazuma Beograda i Prištine ikada u budućnosti dođe Srbi na Kosovu i Metohiji njime mogu da imaju samo više. I Srbija takvim sporazumom, ako će ga biti, može da ima samo više i teritorije, i institucionalne zaštite, i prava za srpski narod, srpsku crkvu, srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji, i naravno više finansijske podrške za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Đurić.

ivica dačić Izvor: N1

O detaljima prijedloga za razgraničenje koji je iznio Vučić nije mogao da govori ni ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji se u Beogradu sastao sa portparolkom ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Dačić je međutim imao oštru poruku za sve koji se protive ideji promene granica.

“Nas su bormbardobvali da bi srušili granicu Srbije, a sad su se setili nema više promene granica. Ma slušajte, otvorili ste Pandorinu kutiju, gotovo je, kraj, nema više o tome da se govori. Kako vas nije sramota, licemeri jedni. To se odnosi i na Makedoniju. Priznali ste Kosovo, a sad kaže nema dalje promene granice. Pa, kad je mečka zaigrala u vašem dvorištu, sad nema promene granica, je l' tako”, kazao je Dačić.

kadri veselji Izvor: N1

Sa druge strane, naslijednik Hashima Thacija na čelu partije i aktuelni predsjednik skupštine Kosova, Kadri Veseli, tvrdi da pitanje granica nikada neće biti na dnevnom redu pregovora sa Beogradom.

 “Suverenost i integritet države su za nas nedodirljivi. Država je za nas sveta i neće biti pregovora o pitanju granica. To je sveto pitanje za nas koje se vezuje sa žrtvovanjem u prošlosti, ali i za budućnost. Biću jasan - Kosovo će ići na dijalog od kojeg očekuje priznanje naše suverene države, Republike Kosovo, i učlanjenje u Ujedinje nacije”, poručio je Veseli.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu najavljena je za počekat septembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosniacum

Kao kako cemo 6iveti ovako bre, nama je sadasnja srbija premala bre. Mi hocemo vecu srbiju. Kmeci dacic na sav glas, a moze dobiti samo nove tonahavke.

2 0

Bile

Ja vjerujem da ministar ovim misli i na Sandzak. Znaci da je pandorina kutija otvorena. Ocekujte da i Sandzak ugledate kako iz nje izlazi...

7 2

Lala

Nemate te vecinu na Kosovu i prema tome nema tu Ujedinjenja Nacije Srbske na tim prostorima. Izazvacete nove sukobe a pritom i gubljenje i Republike Srbske BiH,jer je nenaoruzana i gubljenje Vojvodine,koja samo ceka da se odcijepi kada Srbija dozivi Internacionalnu Svijetsku Izolaciju i Enbargo radi eventualnog napada na Kosovo. Nesalite se nego radite na pametnim Diplomatskim potezima,koji su efikasniji od noza i puske, jer to je samo za budale koje ginu za Otadzbinu.

30 4

* Sva polja su obavezna