Vijeće sigurnosti UN-a zahtjeva istragu o napadu u Jemenu

Vijeće sigurnosti UN-a zahtjeva istragu o napadu u Jemenu Izvor: REUTERS/Eduardo Munoz

Vijeće sigurnosti UN-a je poslije zatvorenog sastanka u petak, zatražilo sprovođenje "kredibilne i transparentne istrage" posljednjeg napada u sjevernom Jemenu u kojem je ubijen veliki broj civila, uključujući djecu.

U jučerašnjem vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, na teritoriju na sjeveru Jemena koju kontrolišu pobunjeni Hutu, poginulo je najmanje 50 osoba, uključujući djecu, a ranjeno je 77. Međunarodni komitet Crvenog krsta prethodno je saopštio da je u napadu poginulo najmanje 29 djece mlađih od 15 godina, a da je ranjeno 30 djece.

U izjavi koja je izdata poslije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u petak viši zvaničnik UN-a je izrazio "ozibiljnu zabrinutost zbog posljednjih napada u provinciji Sada".

Vijeće sigurnosti nije preciziralo koga smatra odgovornim za napade, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je danas saopštila da sprovodi istragu o napadu. Britanski ambasador u UN, Karen Pierce, izjavila je novinarima da će, ukoliko ne dođe "do prihvatljive i kredibilne istrage", Vijeće sigurnosti razmotriti buduće korake u svijetlu tih činjenica.

U građanskom ratu u Jemenu poginulo je oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna