Zvizdić: Dobili smo obećanje da će EU pomagati i dalje

Zvizdić: Dobili smo obećanje da će EU pomagati i dalje Izvor: N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je po dolasku u Sarajevo iz zvančne posjete Njemačkog ponovio koje su bile teme razgovora s Angelom Merkel, kancelarkom ove države. Ekonomija, stabilnost, mir i migranti - teme su razgovora između Zvizdića i Merkel.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH se zahvalio Merkel na britansko-njemačkoj inicijativi. Istakao je da je sadašnji saziv Vijeća ministara BiH otkočio evroatlantske integracije i da je njemačka kancelarka izrazila očekivanje da će BiH u toku aktuelnog mandata Evropske komisije dobiti status kanddidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglasio je očekivanje Merkel da BiH usvoji Krivični zakon koji je u skladu s međunarodnim standardima.

"Očekuje da ovaj zakon bude usvojen u najkraćem roku i to ona verzija kojoj su podršku dale ambasade stranih država u BiH", rekao je on.

Ukazao je da će opredjeljenje vlasti BiH i dalje biti humani odnos prema migrantima i izbjeglicama i da se s Merkel usaglasio o sljedećem:

"Ovaj problem treba rješiti na izvorištu problema, a to su države u kojima je rat. Migranti u BiH dolaze iz država članica Evropske unije. Dobili smo obećanje da će nam Evropska unija i dalje pomagati", kazao je Zvizdić.

Tvrdi da nije istina da se migranti i izbjeglice s namjerom preusmjeravaju prema BiH, da je angažovan dodatni broj policajaca za kontrolu bh. granice i da se broj migranata smanjio u julu i početkom augusta ove godine.

Izrazio je nadu da pitanje migranata i izbjeglica, kao i dopunskih pitanja Evropske komisije za BiH neće biti politizirana u predizbornoj kampanji.

Smatra da šest miliona eura Evropske komisije za zbrinjavanje migranta i izbjeglica neće biti dovoljno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ja ti kazem

Isao denis po jos jedno inšalah iz europe. Sad je na redu opet dodik, sad ce prohlasiti merkel za personu non grata.

2 1

GE 3.

Jel kao i dosada ili ??? Ako je kao do sada trebali ste im se zahvaliti

7 0

Ja ti kazem

Meni nisu ni pomagali ja ostarih cekajuci tu pomoc za bosnu i nista a ja sabrah tolikovgodina da ni sarajevo ne mogu preci tako da me evropa i ne interesuje vise. Mislim da ce i moja djeca docekati istu sudbinu kao i ja cekamo evropu ili u evropu vec treca generacija.

5 0

* Sva polja su obavezna