Vlada RS stavila van snage Izvještaj o Srebrenici

Vlada RS stavila van snage Izvještaj o Srebrenici Izvor: Vlada RS
Vlada RS

Vlada RS danas je razmatrala Prijedlog zaključka u vezi sa informacijom o Izvještaju komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Nakon sjednice, Vlada RS se javnosti obratila saopćenjem u kojem se navodi da je doneseno pet zaključaka:

1. Vlada Republike Srpske kao neustavne i nezakonite odbacuje pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske.

2. Vlada Republike Srpske ističe da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, te zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija Republike Srpske.

3. Vlada nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da, u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade Republike Srpske.

4. Vlada Republike Srpske izražava spremnost da, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, te Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH.

5. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, navodi se u saopćenju.

"U cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada Republike Srpske formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995 godine.

Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem", saopćeno je iz Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Vlada RS

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

perica

More postujte komsije i nemesajte se u njihove zakljucke ko sto i oni postuju vas!

4 5

Bosna

Mile se kocka, sve ili ništa. A obično ko god se je kockao na kraju ostane sa ono ništa. Ruši Dejtonski Ustav a RS u tom slučaju postaje isto ono što i Islamska Država. Paradržava koju niko nije priznao osim Osetije. Kao takav paradržavni projekat sam na sebe navlači sve belaje na vrat, NATO, EU, SAD koje čuvaju Dejton. Tačnije sam protiv svih. Uzdanica mu je majčica Rusija, ali i oni imaju problem. Prvim njihovim miješanjem na Balkan, eto im Ukrajine na Krimu. Ne treba pogađati da Putin nije avanturista kao Mile jer njemu ne gori pod nogama. Mile jedino ratom može prikriti sve svoje malverzacije, zato mu je retorika zadnje vrijeme lkao i Karadžićeva. Zakasnio si Mile, nema više iza JNA ni lnjihovog naoružanja, iako vam je nešto i ostalo od toga, sve je staro i najmanje polovina beskorisno. Ti si put u propast Entiteta RS jer niko nije bio bliži da se zauvijek ta sramota koja je stvorena na Genocidu, Etničkom čišćenju, silovanjima, Logorima i ukine. To ti srbi nikada neće oprostiti, bićeš proglašen najvećom propašću Srpskog Naroda u njihovoj historiji

13 3

Pretnje

Frustracije i bespomoćno kmečanje

5 4

* Sva polja su obavezna