Šarović u Izmiru: Povećan izvoz u Tursku

Šarović u Izmiru: Povećan izvoz u Tursku Izvor: Fena

Uprkos krupnim izazovima koji prate globalnu trgovinu, kolebanja i pad vrijednosti turske lire, obim razmjene roba dvije zemlje nije ugrožen.

U prvih šest mjeseci tekuće godine primjetan je i povećan izvoz industrijskih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, zaključeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i novog ministra trgovine Turske Ruhsara Pekdžana, održanom danas u Izmiru.

Ministri su razgovarali o više ključnih trgovinskih i ekonomskih pitanja od obostranog interesa, a dogovoren je i nastavak isporuke mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

Ministar Šarović turskoj strani predočio je problem u izvozu glukoznog šećera u ovu zemlju, od strane HPK Draksenić iz Kozarske Dubice i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje ovog pitanja. Novi susret dva ministra planiran je već u novembru.

Zajedno sa srbijanskim ministrom turizma i trgovine Rasimom Ljajićem, ministar Šarović je prisustvovao otvaranju najvećeg sajma trgovine hranom i pićem u Izmiru i obišao štandove Bosne i Hercegovine i Srbije, koja je i ovogodišnji partner ove sajamske manifestacije. Cilj podrške organizaciji sajma je promocija bh.kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i povećanje izvoza naših proizvoda na međunarodno tržište, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna