Preminuo Ramo Bećirović, borac uhapšen u srijedu u Sarajevu

Preminuo Ramo Bećirović, borac uhapšen u srijedu u Sarajevu Izvor: N1

Ramo Bećirević, demobilisani borac koji je u srijedu uhapšen na protestima u Sarajevu, preminuo je jutros u 9 sati usljed zatajenja srca. Informaciju je potvrdio njegov pravni zastupnik Mirnes Ajanović.

Ajanović je kazao da je ogorčen poručivši da je Bećirović ''žrtva brutalnog sistema''.

''Kao branitelj demobilisanih boraca izražavam najiskrenije saučešće porodici preminulog Bećirović Rame i njegovim saborcima, čije je srce prestalo kucati nakon što je uhapšen i zadržan u pritvoru. Ujedno izražavam i puno ogorčenje, jer je preminuli demobilisani borac Bećirević Ramo nova žrtva brutalnog sistema koji se već godinama igra sa sudbinama demobilisanih boraca i njihovih porodica, a posebno bezobzirnih parlamentaraca i Vlade Federacije BiH koji su zbog neusaglašavanja zakona o demobilisanim borcima prisilili borce na javne proteste'', naglasio je Ajanović.

Podsjećamo, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo osiguravali su sredinom protekle sedmice proteste grupe demobilisanih boraca, koji su se održavali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Učesnici protesta tog dana su oko 13 sati krenuli ulicom Obala Kulina bana u pravcu starog dijela grada, te su tokom protestne šetnje narušili javni red i mir, i napali policijske službenike Uprave policije tog Ministarstva, saopćeno je naknadno iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Kantona Sarajevo.

Navodi se da su tom prilikom policijski službenici upotrijebili sredstva sile prema određenom broju učesnika protesta. Kao posljedica napada na pripadnike Uprave policije, povrijeđeno je sedam policijskih službenika.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, slobode su lišena tri učesnika protesta, dok je jedna osoba lišena slobode zbog počinjenog prekršaja, te je nakon provedenog postupka otpuštena iz službenih prostorija.

Svi tada uhapšeni borci su, podsjećamo, nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 29

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

Bakir se klincio sa opremljenom policijom koja je kadra da izadje na kraj sa svakim problem. Rjesio se BORCA ! Bakire,podrumasu,sramoto.

23 5

S K

Policiji su aminovali šta su tražili u svojim zahtjevima to su im i odobrili to se sad i vidi.Sad moraju biti kao da su dresirani što im se naredi to moraju i izvršiti.Da imaju imalo obraza i poštovanja prema nekadašnjim suborcima nebi se trebali tako nasilno ponašati.Da vlast nema podršku od MMF i podobne direktore po javnim preduzečima i oni bi visili po ulicama i prosili bi a dobili bi ??? šta su i zaslužili

22 0

Neko Iz Mase

Pital'se iko zbog cega je ovom demobilisanom borcu ,, zatajilo srce". Evo da vam kazem, od posljedica premlacivanja policije. Pitanje je sta se s njim desavalo u pritvoru i kakvoj je torturi covjek- borac bio podvrgnut. Mogu da kazem da se ovdje radi o ubistvu, pa se pitam hoce li iko za ovo ubistvo odgovarati, prije nego sto ovakvi slucajevi uzmu maha.

54 5

* Sva polja su obavezna