Boeing očekuje da će Kina kupiti 7.690 aviona

Boeing očekuje da će Kina kupiti 7.690 aviona Izvor: Reuters

Kineske zrakoplovne kompanije kupit će 7,690 novih zrakoplova u vrijednosti od 1.200 milijardi dolara u iduća dva desetljeća kako bi održale korak s rastućom potrošačkom i poslovnom potražnjom za zračnim prijevozom, procjenjuje Boeing.

Kineske avionske kompanije kupit će 7,690 novih aviona u vrijednosti od 1.200 milijardi dolara u iduća dva desetljeća kako bi održale korak s rastućom potrošačkom i poslovnom potražnjom za zračnim prijevozom, procjenjuje Boeing.

Najnovija procjena američkog proizvođača aviona za razdoblje do 2037. godine veća je za 6,2 posto od lanjskih prognoza, kada je Boeing očekivao da će kineske kompanije do 2036. godine kupiti 7.240 aviona.

„Rast u Kini može se pripisati jačanju srednje klase u toj zemlji,. Srednja se klasa utrostručila u posljednjih deset godina, a očekuje se da će se udvostručiti u sljedećih deset“, kazao je u utorak Randy Tinseth, potpredsjednik marketinga kompanije Boeing Commercial Airplanes.

Boeing i njegov evropski suparnik Airbus bore se kako bi povećali tržišni udjel u Kini, najbrže rastućem svjetskom tržištu aviona, pa su su obje te kompanije otvorile proizvodne pogone u Kini.

Boeing također prognozira da će Kina do 2037. godine imati 18 posto svjetske komercijalne avionske flote, više od trenutnih 15 posto. Osim toga, Kini će biti potrebno više od 1.500 milijardi dolara u komercijalnim uslugama kako bi podržala flotu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Tagovi: Kina , Boeing

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

kuku lele

Pa valda ce uz toliki napredak poceti praviti i svoje avione,trenutno prave najveci nosač aviona na svijetu.

2 0

* Sva polja su obavezna