Karikaturista: Crtež Serene nema veze sa rasom

Karikaturista: Crtež Serene nema veze sa rasom Izvor: Twitter

Karikaturista Mark Knight je nacrtao Serenu Williams kako bijesni u finalu US Opena zbog odluke sudije da je kazni, a mnogi su njegov crtež nazvali rasističkim.

Podsjetimo Serena Williams je sudiju Carlosa Ramosa nazvala seksistom zato što ne kažnjava jednako žene i muškarce za oštre proteste tokom teniskog meča. Ramos je Serenin bijes izazvao zato što joj je dao opomenu zbog "couchinga", to jest zbog toga što je Serena imala razgovor sa trenerom Muratoglouom tokom meča. 

To je inspirisalo karikaturistu Marka Knighta da napravi karikaturu na kojoj Serena bijesni i lomi reket, dok sudija govori njenoj protivnici: "Da li možeš da je pustiš da pobeijdi?".

Knight je odmah dobio optužbe da je crtež rasistički. 

 "Nacrtao sam crtež u nedjelju, pošto sam odgledao finale US Opena, i tada sam vidio najbolju igračicu svijeta kako ima nastup bijesa i pomislio sam da je to interesantno. To je odmah dobilo odjek na društvenim mrežamaj a telefon mi se istopio. Svijet je poludio. Prije tri dana sam nacrtao Nicka Kyrgiosa kako ga vuku za uši kao što se tako radilo nekada djeci", kaže Knight.

"Crtež Serene je o njenom ponašanju tog dana, ne o rasi. Pokušao sam da odgovorim tim ljudima ali oni ne slušaju".

U Knightovu odbranu stao je i jedan radijski voditelj koji kaže da napadi na njega okazuju nerazumijevanje umjetnika i ove zemlje.

"Pogledao sam crtež i nije mi na pamet palo da se radi o rasi. To je bio sportista siledžija i dijete koje ima napad bijesa zato što gubi", dodao je voditelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Serena Williams

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Normalan

Malko se naljutila Serena

6 1

Macak.u.cizmama

Gdje je ovdje rasizam?

6 1

Stonoga

u glavama čitalaca.

6 0

* Sva polja su obavezna