Izglasano izvješće o stanju u Mađarskoj

Izglasano izvješće o stanju u Mađarskoj Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

U Europskom parlamentu je izglasano izvješće o Mađarskoj sa 448 glasova zastupnika koji su ga podržali.

Europarlamentarci su u utorak, podsjetimo, na plenarnoj sjednici raspravljali o izvješću o stanju u Mađarskoj koje je podijelilo zastupničke klubove u Europskom parlamentu, ali i Europsku pučku stranku (EPP) kojoj pripada Fidesz mađarskog premijera Viktor.

Europski parlament je u Strasbourgu raspravljao o izvješću o stanju u Mađarskoj Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija".

Weber je Orbanu rekao da možda imaju različite zamisli o rješavanju migrantske krize, ali "ako općenito kažemo da se treba plašiti muslimana i općenito napadamo vjeroispovijest, onda radimo za radikale koji žele sukobe unutar naših društava". "Europski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu", rekao je čelnik pučana.Udo Bullmann, koji je govorio ispred bloka socijaldemokratskih zastupnika, Orbanovu je vlast nazvao najkorumpiranijom u Europskoj uniji, te pozvao pučane da se jasno odrede spram politike mađarskog čelnika.

Predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Guy Verhofstadt, kritizirao je u raspravi Orbana i stanje u Mađarskoj. Rekao je da ovakva Mađarska ne bi mogla postati članica Europske unije te je optužio Orbana da je protiv europskog projekta.

"Pučke stranke možda plešu na muziku socijalista i liberala. Nadam se da to u budućnosti neće biti tako, nego da ćemo moći ići svojim putem", ocijenio je mađarski premijer Viktor Orban na kraju rasprave.

Bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP Nigel Farage kazao je da izvješće predstavlja uvredu i za Orbana i njegovu zemlju. "Dođite u brexit klub, sviđat će vam se", kazao je Farage.

"Hvala Bogu da ovdje postoji barem jedan europski čelnik, koji se želi založiti za svoja načela, svoj narod i svoju kulturu i to u odnosu na ovako strašno zlostavljanje. Hvala Bogu što ste ovdje, to je sve što mogu reći", rekao je na plenarnoj sjednici Nigel Farage, predsjednik kluba zastupnika Europa nacija i slobode (ENF).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jasna

Evropa je u povijesti čovječanstva do sad najljudskiji i najpravedniji projekat ljudskog društva i ako se ono uruši neće doći ništa bolje ni za sto godina.

1 0

Edi

Rvati počeli da se brinu za komšije ovo je početak raspada EU

2 1

Sa

Opa! Evropljani se poceli cjepati da li ce poslati avione na Madjarsku ili neke im sankcije uvesti bas ce biti interesantno gledati kako se raspadaju! A bas steta za Evropu! :(

15 7

* Sva polja su obavezna