"Bez potpore Vlade FBiH mostarski Aluminij neće preživjeti"

"Bez potpore Vlade FBiH mostarski Aluminij neće preživjeti" Izvor: Fena

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža uputio je dramatično pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću upozoravajući kako je ta kompanija u ozbiljnim problemima zbog globalnih poremećaja i nebrige države te zatražio potporu za opstanak hercegovačkog giganta.

Trgovinski rat SAD-a s Europskom unijom i ostatkom svijeta doveo je do poremećaja na burzama o kojima Aluminij ovisi što, uz porast cijene električne energije, čini nemogućim daljnje poslovanje, navodi u četvrtak bh. izdanje Večernjeg lista.

"Došli smo do prijelomnog trenutka kada je uključenje Vlade FBiH u problematiku jedini izlaz jer mi prostora za manevar na tom planu više nemamo, a ako ne dođe do promjene mi dalje ne možemo", izjavio je Pandža.

Generalni direktor naveo je kako cijena aluminija na Londonskoj burzi metala (LME) u srpnju 2018. bila za 195 američkih dolara viša u odnosu na isti mjesec lani, međutim još više su porasle cijene sirovina koje se koriste u proizvodnji, zbog čega je Aluminij izgubio 5,2 milijuna maraka.

Večernji list navodi kako je u srpnju cijena glinice za 190 dolara po toni veća u odnosu na prošlu godinu, cijena petrol-koksa viša je za 515 dolara po toni, dok je cijena električne energije, s naknadama, premašila 70 eura po MWh.

Pandža upozorava kako je u prvom polugodištu 2018. BiH izvezla rekordni 331 milijun maraka električne energije, a u isto vrijeme domaća industrija uvozi struju.

"Stanje se, nažalost, mijenja nagore iz dana u dan. Uvjereni smo, uzimajući u obzir razumijevanje i pomoć koju su nam dosad pružili, da će čelni ljudi entitetske vlasti prepoznati ozbiljnost trenutka i shvatiti kako više nitko od nas nema luksuz zažmiriti na ono što se upravo zbiva. Nema, kako zarad Aluminija tako i zarad cijele države na koju bi se izravno reflektirao svaki potres s našim golemim poduzećem", istaknuo je Pandža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zlaja

Kad he bilo dobro nine niko Zhao za problems !

2 0

Draga 1d E

Obratiti se vladi Herceg Bosne i Covicu.

3 0

Iris

Idemo kolindi ma ona bude to poriktala ne

1 0

* Sva polja su obavezna