Kosovo: Usvojen nacrt zakona o transformaciji KBS-a u vojsku

Kosovo: Usvojen nacrt zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Izvor: N1
Kosovo

Vlada Kosova usvojila je nacrt zakona o transformaciji Kosovskih bezbjedonosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova i proslijedila ga Skupštini Kosova na usvajanje.

Na današnjoj sjednici Vlade Kosova, ministar KBS-a Rrustem Berisha predstavio je tri osnovna nacrta zakona vezana za transformkaciju KBS-a u vojsku i to nacrte zakona o KBS-u, o službi u KBS-u i o budućem Ministarstvu odbrane. Kako za sada poslanici Srpske liste ne žele da glasaju za ustavne promjene neophodne za formiranje vojske Kosova, ministar Berisha je naglasio da će se ustavne promjene desiti kada se budu stvorili uslovi za to.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao da Vlada Kosova ima nadležnosti da usvoji ovaj zakon, ali je dodao da su nastavljene i konsultacije sa međunarodnom zajednicom, koja je do sada insistirala da se transformacija KBS-a u vojsku obavi kroz ustavne promjene. Haradinaj je kazao da je Kosovo 20 godina čekalo na svoju vojsku i da je sada došlo vrijeme za to. Dodao je da sada riječ imaju Skupština Kosova i predsjednik zemlje, koji potpisuje zakone.

“Mi smo spremni, ne samo da primamo bezbjednost nego i da pružamo bezbjednost. Idealni moment nikada ne postoji. Kosovo nakon 20 godina sprovodi svoje pravo”, kazao je Haradinaj.

Ranije danas, predsjednik Kosova Hashim Thaci je na konferenciji za novinare kazao da nije upoznat sa planovima Vlade da se usvoji zakon o transformaciji Kosovskih bezbjedonosnih snaga (KBS) u vojsku, te ocijenio da je danas pogrešan dan za tako nešto, jer Evropski parlament glasa za viznu liberalizaciju za građane Kosova. Thaci je kazao da jednostrano djelovanje, bez saglasnosti NATO-a i SAD-a, negativno komplikuje odnose Kosova sa partnerima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: vlada kosova , kosovo

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna