Europski parlament podržao ukidanje viza za građane Kosova

Europski parlament podržao ukidanje viza za građane Kosova Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Europski parlament je u četvrtak podržao ukidanje viza građanima Kosova za ulazak u Europsku uniju i otvaranje pregovora s Vijećem EU-a o tom pitanju.

Prijedlog da se započnu međuinstitucionalni pregovori o ukidanju viza za građana Kosova podržalo je 420 zastupnika, 186 je bilo protiv, a 22 su bila suzdržana, izvijestio je Europski parlament.

Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) je u rujnu 2016. prihvatio ukidanje viza kada Kosovo ispuni postavljene uvjete, posebice ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

To je bio jedan od 95 zahtjeva postavljenih u dijalogu o liberalizaciji viznog režima s EU-om započetog 2012. godine. Europska komisija je ovoga ljeta potvrdila da je Kosovo sada ispunilo sve uvjete koji su uključivali i "borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije".

"Kosovo je u zadnje dvije godine ostvarilo velik napredak u ispunjavanju dva preostala zahtjeva za liberalizaciju viznog režima. Možemo potvrditi da su sada ispunjena oba preostala mjerila te da se ostala mjerila i dalje ispunjavaju. Vjerujem i da će Kosovo nastaviti rješavati migracijske i sigurnosne izazove, što uključuje borbu protiv korupcije. Pozivam Europski parlament i Vijeće da brzo usvoje naš prijedlog o ukidanju viza za građane Kosova. To će biti važan trenutak za Kosovo, čitavu regiju zapadnog Balkana, kao i cijelu Europu", izjavio je tom pirlikom povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Skupština Kosova je sporazum o granici sa Crnom Gorom potvrdila u ožujku ove godine.

Nakon ukidanja viza za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije 2009. i Albanije i Bosne i Hercegovine 2010. godine, Kosovo je ostalo jedina balkanska zemlja čijim građanima još uvijek trebaju vize za ulazak u EU.

Pregovori s Vijećem mogu započeti kada ministri članica Unije utvrde svoje stajalište glede ukidanja viza, a ako se pregovarači slože Kosovari će s biometrijskom putovnicom u Uniju moći ulaziti bez viza na 90 dana tijekom razdoblja od šest mjeseci.

Članice Europske unije su i dalje podijeljene oko pitanja neovisnosti Kosova a Španjolska, Rumunjska, Grčka, Cipar i Slovačka još ga nisu priznale.

Za ukidanje viza nije potrebna jednoglasna odluka Vijeća nego "kvalificirana" većina, odnosno 55 posto država članica koje predstavljaju 65 posto stanovnika Unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Musa Kurcadzija

Vize ce im trebati jedino za ulazak u BIH!!!!

2 0

Gradjanin

Vucic,Dacic,Vulin,Dodik na aparatima 😁😂🤣

10 0

Mimi

Bolje bi bilo da Srbija se pomiri sa susjedima i krene sa normalnim životom jer i tako svi znaju da su izgubili Kosovo. To i Vučić zna. Što bi pojednostaviti kad može komplikovati.

10 2

* Sva polja su obavezna