Novalić: Vratili smo 100 miliona KM obaveza Željeznica FBiH

Novalić: Vratili smo 100 miliona KM obaveza Željeznica FBiH Izvor: FENA/Almir Razić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s Upravom Željeznica Federacije BiH uspjela je riješite brojne probleme ovog preduzeća, a federalni premijer Fadil Novalić ističe da je napredak već vidljiv.

"Sinhroniziranim radom od samog početka mandata, sa Upravom Željeznica FBiH koju predvodi direktor Enis Džafić, uspjeli smo riješiti brojne, do tada nagomilane probleme", kazao je premijer Novalić u izjavi za Fenu te dodao da su željeznice u svim zemljama vrlo važan dio saobraćajne infrastrukture.

Jedan od najznačajnijih koraka je, smatra Novalić, što su Željeznice na početku 2017. godine, nakon više od 20 godina, počele redovno uplaćivati poreze i ostale doprinose za sve uposlenike.  

"Vlada je riješila problem firme Revom Dobošnica čime je omogućeno da Željeznice same remontuju svoje vagone, što do tada nije bio slučaj", ističe Novalić.

Osim toga, podsjeća da je riješen višegodišnji sudski spor sa firmom Končar Zagreb, tako da su sve lokomotive vraćene u Federaciju BiH.

"Pušteni su u rad talgo vozovi koji su više od deset godina 'ležali' van upotrebe, dok su se u isto vrijeme plaćani kreditni anuiteti", naveo je Novalić.

Također, premijer je podsjetio da je nakon elektrifikacije unske pruge nedavno otvorena i stalna linija Sarajevo-Bihać.

"Očekujemo stavljanje u pogon i niskopodnih vozova. U toku je postavljanje optičkog kabla na relaciji Sarajevo - Čapljina. U ovom periodu uspjeli smo smanjiti negativan finansijski rezultat i uvesti Željeznice na prag pozitivnog poslovanja. Vratili smo 100 miliona KM obaveza iz ranijeg perioda i uredno izmirili tekuće obaveze", istakao je Novalić.

S obzirom na to da Željeznice prevoze 20 posto tereta iznad evropskog prosjeka po kilometru pruge, što je potvrdila i Svjetska banka, Novalić je najavio da će Vlada FBiH u narednom periodu značajnije pomoći ovu kompaniju ulaganjem u željezničku infrastrukturu da bi se osigurao nesmetan prijevoz roba i putnika u BiH.

"Od deset najvećih kompanija u BiH po pitanju uvoza i izvoza njih osam isključivo svoje robe prevoze željeznicama", naglasio je Novalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Fadil Novalić

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Patriota

Vi ste,SDA,unistili zeljeznice,pokrali milione,pa sad kao vi ih spasili,bagro lopovska

0 0

Baya Dudukalo

Eto i ti kao sebija, i ona je smanjila gubitke za sto miliona. Bravo, ali ko će vam vjerovat. Niko.

2 0

NekoIzMase

A gdje su pare sto su Rusi platili dug?

2 0

* Sva polja su obavezna