Od ponedjeljka generalni štrajk zdravstvenih radnika u KS

Od ponedjeljka generalni štrajk zdravstvenih radnika u KS Izvor: N1

Edo Selimić iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je istakao da je cilj njihovog štrajka koji traje već devet dana otklanjanje diskriminacije zdravstvenih radnika. Podsjetio je da zahtjevaju povećanje satnice za 30 feninga. Od ponedjeljka slijedi generalni štrajk, potcrtao je.

"Tražimo da se koriguje diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore. Tu diskriminaciju je stvorila Vlada Kantona Sarajevo. Nekome su povećali satnicu za 50+20 feninga, a nekim nisu dali ništa, a tih ništa je 6.200 radnika", rekao je i ukazao da u Plavoj knjizi iz 2014. godine normirano da se u jednom timu ne može povećati satnica za 70 feninga, a da se ne poveća preostalim radnicima iz tima.

Selimić je naglasio da je bilo opstrukcija unutar Sindikat i da je vlast vršila "nevjerovatan" pritisak na Sindikat. Ocijenio je kao apsurdnim da se radnicima Apoteka Sarajevo čiji je osnivač Kanton ne omogućava da uđu u Kolektivni ugovor.

Za Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je kazao da je izvorni i da je vlast od njega napravila još dva sindikata - Sindikat doktora medicine i stomatologije i Sindikat UKCS.

"Napravljem je Sindikat na Kliničkom centru u Sarajevu. Ispade da je tamo med i mlijeko i da Sindikat postoji onako", kazao je.

Prema njegovim riječima, vlast nema kapaciteta da istovremeno ljulja tri sindikata, a zatim je konstatirao da postoji novac dovoljan da se ispune njihovi zahtjevi.

"Oni koji su nosioci posla imaju satnicu od 2,80 maraka, a oni koji nosaju papire imaju 3,12 maraka. Tražimo povećanje za 0,30 maraka. Ministrica Ademaj je to prihvatila, ali ne i premijer Kantona, Adem Zolj, i direktor zdravstvenog zavoda", zaključio je Selimić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Pravda

Zašto sudije i tužioci ne napuštaju BiH?! Plata 5000km+mnoge pogodnosti, a ništa ne rade. Čuj satnica doktora 2,80, a nemaju pravo na grešku u potanju su ljudski životi! I onda se vlast čudi što medicinari štrakkuju i odlaze.... Cccccccc....

16 0

Lega

@Pravda ta satnica se mnogi sa koeficijentom kojeg imaju i onda se dobije stvarni iznos.Npr.ljekar ima koeficijent 4,5 i to se pomnozi sa 2,8,sestra ima koeficijent 2,8 i to se mnozi sa satnicom koja je isto 2,8 a oni,kako rece Edo,što nosaju papire po domovima zdravlja imaju koeficijent 3,1,sami ga sebi dali prije 10 godina.

2 0

As

Vi ste nepošteni prema običnim građanima, oni koji osvajaju svoj novac za vas. Vi ćete dobiti plaću sa svoj štrajk, liste čekanja su preduge, a vi preko leđa građana. Vidjeh svojim očima kako se prvi dan štrajka primaju prijatelji, poznanici i rodbina. A ja bez ikakve štele i hladno me se vrati jer je štrajk. Ljudi rade za mnogo manje plaće u nehumanim uslovima, bez radnog vremena i ne štrajku jer bi gospodo ne bi imali gdje kupiti hljeb i mlijeko i svi ostalu robu široke potrošnje, a kod vas kad dođu očekujete kovertu. A ta koverta je bar pola njihove plaće. Ne podržavam ja vlast, treba je rušiti takvu kakva jeste ali ne podržavam ni vas iz razloga što to što činite činite na štetu naroda, sigurno ne bi niko od vas vratio a da je ne pregleda gosp. Ademaj ili gospodina Zolja. Lahko je vratiti Muju, Peru i inu obični raju. Jer vi ste doktori a oni su raja. Ni hitni ni bitni.

11 0

* Sva polja su obavezna