Bajtal za N1: Glasovi se kanaliziraju preko crkve i džamije

Bajtal za N1: Glasovi se kanaliziraju preko crkve i džamije Izvor: N1

Esad Bajtal, politički analitičar, za N1 je komentarisao uvodnih sedam dana predizborne kampanje. Osvrnuo se i na dvije debate izbornih kandidata koje je organizovala N1 televizija. Istakao je važnost vjerskih zajednica u izbornom procesu rekavši da se ''preko crkve i džamije kanaliziraju glasovi''.

"Vjerske zajednice nikada ne podržavaju političare i političke stranke direktno. To čine indirektno od devedesetih godina prošlog stoljeća. Njima su vjerske zajednice ključni oslonac. Glasovi se kanaliziraju preko crkve i džamije", rekao je Bajtal.

Ocijenio je da političke kampanje nikada ne prestaju u Bosni i Hercegovini i da su se one u posljednjih sedam dana samo intenzivirale. Opisao je svoje viđenje dosadašnjeg toka zvaničnog početka predizborne kampanje.

"Iskustvo pokazuje da imamo posla s neuglađenom i neciviliziranom retorikom. Sve u svemu, riječ je o prevari. Ovdje građani ništa ne biraju jer nemaju mogućnost da biraju", kazao je za N1.

Ukazao je da se biračima nudi samo slatkorječivost koja završava na terenu laži i ustvrdio je da su političari biračima uoči Opštih izbora 2010. godine dali 1.941 obećanje, a da je u narednih četiri godine ispunjeno samo 48 obećanja.

Dotakao se i izlaznosti birača.

"Ne znamo kakva je stvarna izlaznost birača jer se podacima ne može vjerovati. Zar je logično da političari dobijaju povjerenje građana, a da su ispunili vrlo mali broj obećanja? Da li to znači da građani stvarno biraju ili je riječ o izbornom inženjeringu?", pitao je Bajtal.

Mišljenja je da bosanskohercegovački političari debelo naplaćuju svoj nerad i dodao je sljedeće:

"Radnici ne mogu naplatiti svoj rad i penzioneri ne mogu naplatiti svoj minuli rad".

Zatim se osvrnuo na dvije debate N1 televizije naglasivši da Denisa Bećirovića, kandidata Socijaldemokratske patije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Radončića, kandidata Saveza za bolju budućnost, i Šefika Džaferovića, kandidata Stranke demokratske akcije za člana Predsjedništva, treba pitati zašto se nisu pojavili na debati.

Razgovor između Mirsada Hadžikadića, nezavisnog kandidata, Senada Šepića, kandidata Nezavisnog bloka, i Amera Jerlagića, kandidata Stranke za Bosnu i Hercegovinu, je opisao sljedećim riječima:

"U emisiji nije bilo varničenja. Njihova spremnost da razgovaraju na racionalan i nenapadan način je poučna vrsta razgovora".

S druge strane, to se ne može reći za sinoćnu debatu između kandidata za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, rekao je ovaj politički analitičar.

Prema njegovim riječima, brojni su primjeri da pojedine političke stranke ne žele pravedne izbore, a posljednji primjer je odbijanje Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se uvede elektronsko glasanje.

Komentarisao je skoru posjetu Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u toku predizborne kampanje.

"Ruskoj politici se ne može vjerovati. Politika je interesna igra. Ruska politika na verbalnoj ravni zvuči zavodljivo i korektno. Ali, pokazalo se da Rusija nije iskrena prema Bosni i Hercegovini. Lavrov neće nikome dati podršku otvoreno jer licemjerje ne podrazumijeva otvorenost", kazao je Bajtal za N1 istaknuvši da ne očekuje ni od Vučića da izrazi otvorenu podršku bilo kojoj političkoj stranci.

"Pogledajte samo historiju Vučića. Njega treba pitati šta je i ko je on. Ni on ne zna šta je", zaključio je za N1.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Pogled sa strane

Zakasnila priča! Devedesetih godina se malo ko usprotivio formiranju nacionalnih stranaka. Onda nam se dogodilo vezanje zastava u čvor, pa formiranje paravojnih formacija... Sad smo došliu situaciju da moramo da trpimo ono što smo sami sebi naturili na vrat. Isto kao što moramo da živimo sa elementarnim nepogodama: nanose nam štetu, ali nemamo kud. A gospodin Bajtal voli da ima „isključivog krivca“ i zalaže se za samokritiku samo tog „isključivog krivca“

5 0

Sajo Sarajlija

Bravo

3 0

Danguba

Drugim rijecima vjerske vodze zele multietniske BiH.

3 0

* Sva polja su obavezna