Pompeo: Milion kineskih muslimana na prevaspitavanju

Pompeo: Milion kineskih muslimana na prevaspitavanju Izvor: REUTERS/Yuri Gripas

Šef američke diplomatije Mike Pompeo osudio je večeras pritvaranje pripadnika muslimanske manjine Ujgura u Kini koji prolaze "kroz strogu političku indoktrinaciju i druge užasne zloupotrebe".

"Nekoliko stotina hiljada, a možda i nekoliko miliona Ujgura je pritvoreno protiv volje i nalaze se u takozvanim kampovima za prevaspitavanje", rekao je Pompeo u govoru o slobodi vjerskog izražavanja u svijetu.

Pompeo je rekao da su vjerska uverenja Ujgura potpuno uništena u Kini, čije vlasti demantuju informacije prema kojima se u pritvoru nalazi oko milion Ujgura.

Ujguri su turkofona manjina muslimanske vjeroispovijesti koji tvrde od ranije da su izloženi represiji većinskih Kineza i žele samostalnu državu. U više navrata optuživani su za terorističke napade.

U oblasti Sindjang godinama tinja međunacionalna napetost, a bila je poprište nemira 2009. kada je poginulo gotovo 200 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Azra

Ni jednog jedinog komentara.Ni jednog.Eto kako se mi odnosimo prema braći.A da je kojim slučajem u EU njih 10 na "prevaspitanju" digla bi se kuka i motika.Licemjerni smo.

4 1

Joks

Da se ovo dogadja u EU ili SAD-u, dosada bi svi mediji gorili,a novinari bi izvjestavali ispred ovakvih logora. Ovako u izoliranoj Kini,gdje je sve pod strogom kontrolom vlasti,od medija do tiska, ne moze se nista niti izvjestavati bez cinjenica, jedino SAD moze davati ovakve obavjestajne podatke.....opet svako voli kineski novac.

4 1

* Sva polja su obavezna