Roboti mijenjaju ljude u privredi - ima li razloga za strah?

Roboti mijenjaju ljude u privredi - ima li razloga za strah? Izvor: Screeenshot

Roboti su zastupljeni u proizvodnji u cijelom svijetu. Rade bez pauze, 24 sata dnevno, bez godišnjeg odmora, zbog čega će vrlo brzo postati glavna radna snaga.

Iako se na prvi pogled čini da je riječ o idealnom rješenju, tehnološke promjene otvaraju brojna etička i bezbjednosna pitanja. A upravo su to bile teme konferencije "RoboBussines" održane u Silicijumskoj dolini u Californiji.

Da li će uskoro roboti potpuno zamijeniti ljude u restoranima i fabrikama? Startap Rover robotiks kreirao je platformu koja kompanijama omogućava da upravljaju ovakvim robotima za samo četiri hiljade dolara. To je tehnologija koju već koriste antidiverzione jedinice i službe za vanredne situacije. Očekuje se da bude iskorištena u poljoprivredi i drugim oblastima.

Međutim, na skali od jedan do deset, stručnjaci desetkom ocjenjuju zabrinutost zbog mogućih posljedica korištenja robota i vještačke inteligencije.

"Svijet već ima mnoštvo problema u toj oblasti. Vještačka inteligencija, roboti i tehnologije zasnovane na mašinskom učenju će samo te probleme uvećati. Da li je to opasno, da li je riskantno? Naravno da jeste", kaže Brian Patrick Green, s katedre za tehnološku etiku Univerziteta Santa Clara.

Odjeljenje na američkom univerzitetu Santa Clara sastavilo je etički kodeks za kompanije poput Googleove laboratorije za tajne projekte, poznatije kao X. Prema riječima šefa tog odjeljenja, najveća strahovanja izaziva oružje zasnovano na vještačkoj inteligenciji.

"Mi bismo htjeli da sve to kontrolišemo, a istovremeno previše toga prepuštamo novoj tehnologiji, dajemo joj preveliku ulogu. Ako želimo da ta tehnologija bude bezbjedna, morali bismo da se potrudimo da je primjenjujemo umjerenijim tempom", kaže Brian Green, etika u visokim tehnologijama.

Advokati u oblasti robotike i automatizacije već su se susretali sa raznim problemima. Iznenandnim prestankom rada nekih postrojenja do povreda zaposlenih koji barataju autonomnim uređajima. Veštačka intelgencija pomjera granice i u zakonodavstvu.

"Postavlja se pitanje odgovornosti za propuste i kvarove u sistemima koji se temelje na vještačkoj inteligenciji. Kada nisu u pitanju ljudi, pa se između opcije X i Y izabere Y, čija je odgovornost? Da li je programer koji je programirao robota ili mašinu odgovoran, mada u nekom trenutku, taj sistem postaje autonoman? Na kraju krajeva, svi ćemo se suočiti sa tim problemom", kaže pravnik Brian Cliford.

Prema riječima pravnika, riječ je o jednom trajnom izazovu, jer zakoni uvijek moraju da idu u korak tehnološkim razvojem.

Izvor: Reuters

Tagovi: roboti , robotika

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mister X

Pohlepa je ćudo

3 0

Pera Kojot

@Mister X Ćuj?!

1 0

* Sva polja su obavezna