Nordhaus i Romero dobitnici Nobela za ekonomiju

Nordhaus i Romero dobitnici Nobela za ekonomiju Izvor: Henrik Montgomery/ TT News Agency/via REUTERS

Amerikanci William Nordhaus i Paul Romer ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za integrisanje klimatskih promjena i tehnoloških inovacija u makroekonomske analize, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

"Njihova saznanja značajno su proširila obim ekonomske analize konstruisanjem modela koji objašnjavaju kako se odvija interakcija tržišne ekonomije sa prirodom i znanjem", saopštila je Akademija.

Dobitnici će podijeliti novčanu nagradu od milion dolara.

Akademija navodi da Nordhausovo istraživanje pokazuje da je globalna uniformna šema karbonskih poreza nametnuta svim državama najefikasniji lijek za probleme koje izazivaju emisije gasova.

Romerovo istraživanje položilo je temelj onoga što sada nazivamo "endogenom teorijom rasta", koja je donijela nova istraživanja u oblasti regulacija i politike koja ohrabruje nove ideje i dugoročni prosperitet, navodi se u obrazloženju.

Nobelova nagrada za ekonomiju ustanovljena je 1968. godine i nije bila dio originane grupe priznanja koja su nabrojana u testamentu švedskog industrijalca Alfreda Nobela 1895. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna