Komšić: Potvrda sporazuma sa IZ BiH je prilika za Dodika

Komšić: Potvrda sporazuma sa IZ BiH je prilika za Dodika Izvor: N1

Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji prema preliminarnim rezultatima vodi u odnosu na Dragana Čovića, komentarisao je danas Ugovor sa Islamskom zajednicom BiH, koji čeka ratifikaciju državnog Predsjedništva.

"Ratifikacija Ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH predstavlja stvar osnovne pristojnosti, nakon što je sličan sporazum već ratifikovan sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom Stolicom. Ja mislim da bi potvrda ovog sporazuma bila prilika i za Milorada Dodika da pokaže da uvažava instituciju Islamske zajednice i pošalje jednu pozitivnu poruku na početku mandata”, rekao je Komšić.

Dodao je kako nijedna stavka tog ugovora ne ugrožava RS, ne opterećuje njen budžet i ne donosi nekakve posebne privilegije za muslimane u Bosni i Hercegovini.

Uvjeren je da ukoliko ovo rješenje podrži, potpuno bi se promijenila percepcija javnosti i pokazalo da novo Predsjedništo može napraviti pomak.

”Onda bi i mi ostali morali razmisliti dobro i napraviti neki iskorak jednake vrijednosti", kazao je Komšić.

Smatra da Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH štiti sve vjerske zajednice i garantuje slobodu vjere i uvjerenja. Smatra i da sve vjerske zajednice imaju pravo zatražiti da se odnos sa državom uredi posebnim ugovorima, uvažavajući specifičnosti svake konfesije i načina institucionalnog organizovanja.

"Konačno, pitanje vjeronauke u školama, osiguranje nediskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauku, te aktivna uloga države u kontroli nastavnog procesa - kako vjeronauka ne bi bila platforma za širenje mržnje i netolerancije, ostaju važni izazovi u komunikaciji sa vjerskim zajednicama. Isto tako, zaštita žena kojima je ograničen pristup radu u institucijama, poput Oružanih snaga ili pravosuđa, zbog ličnog odijevanja u skladu sa religijskim uvjerenjima, mora biti adresiran u ovom procesu. Neki su se okoristili kada je trebalo kroz deklaracije vikati o zaštiti žene-muslimanke, a danas o tome niko ni ne govori. Evo, ja biram da njihov glas budem ja. Želim da naredne četiri godine Predsjedništvo bude institucija u kojima ćemo govoriti više o onima čiji se glas ne čuje", zaključuje Komšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

evo - već je počeo

već poznate manipulacije i razne psiho-igrice sa pokušajima da se proda najnaivnijima su počele.... sve je očekivano i poznato

6 4

Hikmet Surutka

Nikad nama neće bolje biti sa ovakvima ...

7 4

Baloteli

Izgleda da ce se opet troclano predsjednistvo baviti trivijalnim stvarima a ne stvarnim problemima.Nije mi jasno ovo forsiranje Komsica i sta sve govori svaki dan,jer uglavnom govori o nebitnim stvarima,znam da troclano predsjednistvo i nema neku funkciju ali opet... svejedno treba nesto i pametno da kaze....

8 3

* Sva polja su obavezna