Reakcija Žena Srebrenice na presudu Ostoji Stanišiću

Reakcija Žena Srebrenice na presudu Ostoji Stanišiću Izvor: Anadolija

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas osudilo Ostoju Stanišića na pet godina zatvora za pomaganje u izvršenju genocida, članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" poručile su da su ogorčene presudom, za koju smatraju da kažnjava žrtve genocida, a ne zločinca.

Tokom mirnog protesta koji se svakog 11. dana u mjesecu održava u Tuzli, poručile su da ih ta presuda pogađa, ali da ih od bh. sudova više ništa ne iznenađuje.

"Mislim da u Sudu prave ogromne nepravilnosti, što je najbolnije za porodice žrtava. Stanišić je već dobio jednu kaznu, a sada mu je smanjuju. Njegovog zamjenika su oslobodili. Tu se očigledno vidi da ima mnogo korupcije, da se kupuju sudije i tužioci i da rade u saradnji, što nema smisla. A, mi zaista vjerujemo u Sud BiH i uvijek smo govorili da je to drugi Haški tribunal. Želimo više stranih sudija u Sudu BiH, koji će biti objektivniji i nepristrasniji", navodi Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Hajra Ćatić, predsjednica istog Udruženja, navodi da se ovakvim presudama želi izbrisati krvavi dio bliže bh. prošlosti.

"Zaista, žele da sve ode u zaborav. Mi, porodice, 20 godina se borimo za pravdu, ali kakvi su nam sudovi, tužilaštvo i institucije, tu pravdu nećemo dočekati. Iznevjerili su nas i nije ovo prva presuda koja je tako izrečena", navela je Ćatić.

Nakon obnovljenog suđenja, Stanišiću je kazna smanjena s 11 na pet godina zatvora i na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Stanišić je okrivljen da je kao komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) pomagao pri istrebljenju Bošnjaka iz zaštićene enklave u Srebrenici 1995. godine. Pripadnici bataljona kojem je komandovao Stanišić u školi u Petkovcima 14. i 15. jula ubili su najmanje 20 civila, a zatim su na brani u istom mjestu strijeljali više od 700 zarobljenika.

Osim Stanišića, bio je optužen i Marko Milošević, zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, ali je on ranijom odlukom Apelacionog vijeća pravosnažno oslobođen krivice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ivan

Prihvatite se posla ostavite to političarima (KOMŠIĆU)da se time bave.

4 7

Kriticar

Prihvat bi se ti ivane da nekazem cega da su tebi pobili familiju kao ovim zenama, jedino razumno objasnjenje tvog komentara da si i ti negdje ucestvovao sa svojim zloglasnim desperadosima. Ostavi zene na miru i imaj bar malo postovanja, prema mrtvima, osakacenim i ojadjenim ljudima zenama braci sestrama familijama prijateljima .... one su 1000000% u pravu sa svim tackama i navodima svoje zalbe.

13 5

* Sva polja su obavezna