Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića

Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića Izvor: N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnice protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz ove institucije.

Kako je saopćeno, optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su:

1. Atif Dudaković, rođen 1953. godine
2. Ekrem Dedić, rođen 1953. godine
3. Sanel Šabić, rođen 1976. godine
4. Ibrahim Šiljedić zv. „Šiljo“, rođen 1973. godine
5. Safet Salihagić, rođen 1973. godine
6. Adis Zjakić, rođen 1975. godine
7. Hasan Ružnić, rođen 1973. godine
8. Redžep Zlojić, rođen 1966. godine
9. Samir Solaković, rođen 1972. godine
10. Fatmir Muratović, rođen 1972. godine
11. Muharem Alešević, rođen 1973. godine
12. Husein Balagić, rođen 1954. godine
13. Ale Hodžić, zv. „Pumparica“, rođen 1970. godine
14. Edin Domazet, rođen 1970. godine
15. Ejub Koženjić, zv.“Ejko“ i „Šeširdžija“, rođen 1961. godine
16. Ibrahim Nadarević, rođen 1965. godine
17. Said Mujić, rođen 1960. godine

''Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu. Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i 6 stručnih vještaka te prilaganjem više od 1100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje'', saopćeno je danas iz Tužilaštva.

Podsjećamo, Dudaković je uhapšen krajem aprila u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Bihaću zbog sumnje da je počinio ratne zločine, potvrđeno je za N1 iz SIPA-e.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Atif Dudaković

Komentara 27

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

SigurnoneVaš

Ma nemojte tako ljudi. Nemoguće da je Atif zločinac. Pa on je Bošnjak, kako može biti kriv? Imaju videozapisi? Ma to mu je namješteno.... sigurno su Srbi ili Hrvati upetljali svoje prste, ne bi on, on je Bošnjak...

6 3

Baloteli

Bosnjak,naravno,na sve ratne zlocince,bilo koje vjere,jer bacaju ljagu na sve casne vojnike i Izetbegovica pride,mislim da su Bosnjaci naucili na dvostruke arsine,koje je dugo podrzavao jedan dio medjunarodne zajednice,po sistemu samo su vasi krivi za zlocine,sad kad je dosao red na vase generale,odmah kuknjava.Nema tu price Dudakovic je odgovaran po komandnoj odgovornosti,dokazi su neoborivi u njegovom slucaju,samo se postavlja pitanje sta se cekalo do sad..Znaci direktna opstrukcija suda i tuzilastva BIH u ovom slucaju,i to je ono sto najvise steti ovoj drzavi podrzavanje samo jedne strane u ovim konkretnim slucajevima

11 3

Ronaldo

Ako se iko ponašao ljudski onda je ti bio Atif. U njegovim redovima je bilo bagre i životinja koje nisu bile pod 24. satnom kontrolom. Takvi su pravili sranje a Atif će sada snositi odgovornost umjesto životinja koje su zločin pravile.

4 17

* Sva polja su obavezna