Kako će funkcionisati Predsjedništvo BiH

Kako će funkcionisati Predsjedništvo BiH Izvor: N1

Izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine još zvanično nije potvrđen, niti su preuzeli dužnost, a već su uspjeli izazvati oštre reakcije i polemike međusobono i u susjedstvu. Nisu izostale reakcije na na sam izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva i na njegove izjave o Kosovu i Pelješkom mostu, kao i na poruke Milorada Dodika.

Izvor: N1

Proslave rezultata u izbornoj noći kako to biva u Bosni i Hercegovini nisu dugo potrajale. Prve izjave novih, budućih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao varnice poput pobjedničkog varometa u zraku - zavarničile su na nebu i izvan granica Bosne i Hercegovine. Krenulo je od Hrvatske. Osim izbora, politički Zagreb razljutila je i jedna od prvih Komšićevih izjava po pitanju gradnje Pelješkoga mosta.

"Žao nam je što se ponovio scenarij kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Doveli smo se da pripadnici jednog naroda, biraju predstavnike drugom narodu", istakao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Za odgovor se nije dugo čekalo. Komšić poručuje: očekivao sam ovakve reakcije, ali ne i ovakav intenzitet. Sve ovo naziva histerijom i mješanjem u unutarnja pitanja u Bosni i Hercegovini, pa se postavlja pitanje može li se i u ovom mandatu očekivati poruka kakvu je svojedobno uputio Koštunici. Poruka da "prste drži dalje od Bosne i Hercegovine jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".

"Što manje se petljaju u odnose u Bosni i Hercegovini, to će biti manje takvih poruka.. Tražim minimum diplomatskog i ljudskog ponašanja, ne mogu dopustit da gaze Bosnu i Hercegovinu", kazao je Komšić.

No, kolektivna srdačna čestitka iz Srbije možda bi mogla izostati. Komšićeva prouka o neovisnosti Kosova izazvala je rekaciju i službenog Beograda.

"Bolje ponekad prećutati. Manje je štete u budućnosti. Svakako da nisam naročito srećan zbog takve izjave", naglasio je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.   

Puno oštriji je bio srbijasnki šef diplomacije.

"Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju svojom izjavom da smatra da je Kosovo neovisna država. I ja osobno smatram da Republika Srpska može da bude neovisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima službenu vanjsku politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", istakao je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

A tu vanjsku politiku čiji je glavni kreator upravo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jasno definiranu već godinama nema. A jedinstvo će izostati i u ovom sazivu. Tako Milorad Dodik ponovno dovodi u pitanje budućnost Bosne i Hercegovine u čije Predsjedništvo je izabran. I prije ustoličenja nastavlja s kritikama na račun američke administracije u Bosni i Hercegovini. U fokusu je veleposlanica Maureen Cormak.

"Doprinijela je urušavanju institucija i kada se bude pisala istorija Bosne i Hercegovine ili bivše Bosne i Hercegovine, sigurno je da će njeno ime biti jedno od značajnijih u destrukciji Bosne i Hercegovine", kazao je Dodik.

I dok jedan želi što manju ulogu međunarodne zajednice, drugi traži jači angažman.

"Trebali su biti mnogo više angažirani. Problemi su posljedica slabljenja međunarodne zajednice jer su snage destrukcije dizale glavu i to mora da iščita međunarodna zajednica", podcrtao je Šefik Džaferović.

No, kako će se međusobno u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine isčitavati mišljenja i stajališta tek će se vidjeti. Jedno je sigurno - čuda neće biti moguća.

"Vanjska politika je u skladu sa interesima. Moja politika je jasna. Republika Srpska prije svega. Ako je to interes Republike Srpske, bit će podržano, ako nije - neće", naveo je Dodik.

"Onaj koji krene u blokade, vratit će mu se kao bumerang. Ne isplati se tako raditi u Predsjedništvu - tuk na utuk ne prolazi jer blokirate i sebe", mišljenja je Komšić.

No bez obira na to gdje će se naći zastava Republike Srpske, hoće li se vratiti Titova slika ili nešto treće, ocjena je da će u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bez obzira na stranačke razlike, omjer snaga biti dva prema jedan u korist zastave, odnosno države Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Duda

Treba dozvolit Hrvatima da biraju svog predstavnika sve dok ne bude tako vladace velika mrznja i nepovjerenje i ne moze se dalje. Kad bi se to dozvillo vremenom bi i oni shvatili nedostatke svojih predtavnika i ne bi birali iste ali ovako oni se drze sve dok se osjecaju nesigurno.

0 0

Hrvat iz Viteza

Iskreno, Baš me briga! Tamo nema predstavnika Hrvata, pa ni hrvatske odgovornosti

2 1

7

preko linka će da se lnčuju

1 0

* Sva polja su obavezna