Hoće li se nakon 20 godina rastati Dodik i Pavić?

Hoće li se nakon 20 godina rastati Dodik i Pavić? Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

SNSD je već najavio da će imenovati mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske i to iz svoje stranke. Istovremeno se kreće u obračun i smjene sa neistomišljenicima koji su podržali suprotan blok. Osnovno pitanje je, hoće li se nakon 20 godina saradnje rastati Milorad Dodik i Marko Pavić.

SNSD sa oko 32 posto glasova za Narodnu skupštinu RS i sa svojom koalicijom ima komotnu većinu za formiranje Vlade RS. 28 SNSD+13 DNS+7 SP+3 US=51 poslanik od ukupno 83 koliko ima NS.

No, zbog ranijeg insistiranja DNS-a da ima svog premijera, te kuloarskih priča da je dio DNS-a radio protiv SNSD-ovih kandidata, posebno u Banjaluci, Milorad Dodik uslovljava.

"Neki njegovi mangupi su uradili neke stvari veoma loše. Ukoliko Marko Pavić pristane da se odrekne tih ljudi on je naš koalicioni partner. Ja Marka znam 20 godina, o Marku mislim sve najbolje, ali mislim da su ga okupirali mangupi u njegovim redovima", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ko su "prozvani" u DNS-ovim redovima javnost nagađa i to zbog sukoba između linije Nedjeljka Čubrilovića i novog DNS-ovca i poslanika, bankara Milana Radovića, koji je ranije pominjan kao potencijalni mandatar.

Dok u DNS-u ćute, najmlađa parlamentarna stranka Ujedinjena Srpska, zadovoljna je sa sigurna tri mandata. Stranka Nenada Stevandića, u vlasti je vrlo izvijesno.

"Ujedinjena SRpska je bila iskren partner SNSD-u, isto kao što je SNSD bio iskren partner Ujedinjenoj Srpskoj. Siguran sam da ćemo graditi zajedničku vlast i na nivou RS i BIH. U DNS, kako su mediji prenosili bilo je turbulencija, kako će se to odraziti ne znam, vidjeli smo da su i oni dobili veliki broj poslanika, da li će sva usta ostati sita ili gladna to ćemo vidjeti. Ono što je bitno, ja se nadam da će oni ipak sačuvati jedinstvo, nije dobro kada se partije raspadaju", kazao je Milan Petković iz Ujedinjene Srpske.

Gladni makar poslaničkog mandata u NSRS ostali su u SDP-u, ali i SBB-u. Razjedinjenost probosanskih stranaka ranije okupljenih u koaliciju Domovina, uticala je da za sada Bošnjaci imaju tri poslanika, sva tri iz SDA.

"Nažalost neki pojedinci koji imaju ambiciju daleko veću od kapaciteta kojim raspolažu su ubijedili neke stranke da oni mogu napraviti probosanski blok ili proevropski blok, koji će odnijeti SDA sa scene, ali su umjesto toga odnijeli sebe sa scene. Oni su uticali, smanjili kapacitet Bošnjaka u NSRS za jednog poslanika", kaže Edin Ramić iz SDA.

Izvor: N1

Prema dosadašnjim rezultatima najveći pad imao je SDS, koji će u novi saziv sa 16 poslanika. PDP će imati 9, a NDP 4.

Najmlađi poslanik u NSRS biće 25-ogodišnji PDP-ov Draško Stanivuković, koji je osvojio čak 15.000 glasova. Aktuelni odbornik u gradskoj skupštini, aktivista je grupe Pravda za Davida i zagovarač neulaska u parlamente zbog izborne krađe.

"Ako je šator na Trgu, može jedan biti i ispred skupštine, i dva, i pet. Prvi ću ja izaći iz kuće", navodi Stanivuković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

mirko

Bilo bi mu pametno da otkači DNS, ali bi morao kupiti nekoliko poslanika. Pavić je stari supovac, teško će ga prevariti.

7 0

Bih3

Podijelite više ovu državu na tri dinela, samo da vidim neke nove ljude, očigledno do tad će sve biti isto.

3 6

Ero

E bosnjaci su donjeli pobedu dodi zato imaju tri poslanika ma i sta ce im kad u federaciji imaju sve ne zele povratak a i SDA iz sarajeva neda nevracaj ti meni ja necu tebi e to je dogovor u Banja Luci nerade Banjalucani pa makar bio i Srbin vec rade Srbi iz druga dva tora

5 2

* Sva polja su obavezna