Protesti u Mostaru, učesnici poslali poruku Komšiću

Protesti u Mostaru, učesnici poslali poruku Komšiću Izvor: N1

Više hiljada učesnika protesta protiv izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine krenulo prema Uredu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru koji je svojevremeno otvorio lider HDZ-a Dragan Čović , a koji je na izborima prije nekoliko dana izugbio od Komšića.

Kako javlja reporter N1 Nikola Vučić, učesnici mirne šetnje poručuju da Komšić nije njihvo predsjednik, da je grubo prekršeno njihovo pravo, nose zastave i svijeće. Nezadovljni su, tvrde, što su "Bošnjaci izabrali njihvogo predstavnika".

Izvor: N1

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin - Dizdar, učesnici su ispred Ureda člana Predsjedništva BiH zapalili svijeće.

"Želimo dati do znanja svim građanima Federacije BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti da se poštuju naši interesi, naši zahtjevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi BiH i ako žele dobro Bosni i Hercegovini da trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH'', rekao je Petar Ćavar, jedan od prosvjednika, prenosi Bljesak.

Kao organizator protestne šetnje navedena je "hrvatska mladost". Građani su pozvani da se okupe u 18.00 sati kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru gdje će se, kako su najavili, "prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo".

Kažu kako Komšić nije njihov legitimni predstavnik, nezadovoljni su činjenicom da Izborni zakon nije izmijenjen, da je nepravedno da dominantni narod može izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je poručio da je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ali da je predstavnik svih građana u Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvata.

Protestna šetnja krenut će prema Uredu člana Predsjedništva BiH u Mostaru koji je svojevremeno otvorio Dragan Čović. Komšić je nakon izbora i pobjede ponudio da se ovaj ured koristi za potrebe studenata.

Komšić je prema posljednjim izbornim rezultatima, koji još nisu upotpunjeni, osvojio 218.772 glasova dok je Dragan Čović osvojio 139.582.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 41

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Adi

Sad ste se sjetili BIH i kako je treba graditi,a dok je trajalo svjetsko prvenstvo u fudbalu,psovali ste je i koliko vam je stalo do nje najbolje ste pokazali u Širokom,Grudama,Čapljini i ko zna gdje sve...;)

7 0

banja luka

Da li znate koliko Srba je iz Glamoča , Grahova, Drvara , Petrovca galasalo za Čovića, da li znate koliko Hrvata u RS je glasalo za Dodika neznate e SVI su glasali

6 0

Mirza

I zamislite mozgova...sto treba da se dice sto su i ako su dr narodi, vjere glasali za njihovog covjeka oni prave probleme

28 6

* Sva polja su obavezna