NiP podijela prijave SIPA-i zbog navodne izborne krađe

NiP podijela prijave SIPA-i zbog navodne izborne krađe Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Stranka Narod i pravda predala je SIPA-i krivične prijave zbog, kako navode, izborne krađe, navodi se u saopštenju stranke.

"Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica Naroda i Pravde Senada Bosno i generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević su predali SIPI krivične prijave za izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture. Prijave se odnose na zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine Član 2.1 Stav 1. kao i Član 2.4. Stav 2. te Član 2.3. Stav 3", poručuju iz Naroda i pravde.

Narod i pravda navodi da u Kantonu Sarajevo, od devet općina - samo tri su dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora.

"Ovim se implicira da su u ostalim općinama, izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Ta lica su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definiran Članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH", navodi se u saopštenju press službe Naroda i pravde.

"Također, ni ponovna brojanja nisu vršena u skladu sa Izbornim zakonom i podzakonskim aktima. Narod i Pravda nije obavještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova. Pored toga, Narod i Pravda nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave", navode.

Oni su u saopštenju dodali da je o svemu obaviješten CIK i OSCE, odnosno šef misije Bruce G. Berton.

Ističu da očekuju da oni na osnovu svojih ovlaštenja ne dozvole falsifikaciju ibornog rezultata i preduzmu mjere prema "produženim rukama političkih manipulatora".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ero

Bollje podnesite prijavu zbog poskupljenja goriva za mjesec poskupilo 20 feninga a sve stranke i pojedinci se bore za stolicu za vas to nije nista a narodu bacate kost nacionalizma po torovima i sutra ce biti da su oni drugi krivi a nismo mi a narod zaveden pa zaveden i u svakom toru pricaju ko je koga prevario a o poskupljenju i egzistenciji ma ni mukajet

2 0

Nedzad

Navodne kradje ?? Ma daj vis prestanite da se sprdate sa ljudima !!!

2 0

OKO BiH

Najveci mentalni problem ne samo u BiH vec i drugim djelovima bivse SFRJ (manje-vise) je u tome sto se "nema daha" da se istraje do kraja u slicnim dokazivanjima cak i kada u rukama imas nepobitne dokaze da si u pravu. Sport je mozda i najbolji i najplasticniji primjer za to. Preduboki su razlozi za takvo stanje duha u raji. Ali je i dokazana tvrdnja da kada dogori do nokata onda ta ista raja srusi svaku silu i ugnjetace...steta samo da se nakon toliko i takve nase istorije te promjene ne izdogadjaju na "finiji" nacin...

2 0

* Sva polja su obavezna