SBB: Tražimo sankcije i poništavanje neviđene krađe

SBB: Tražimo sankcije i poništavanje neviđene krađe Izvor: N1

Savez za bolju budućnost putem saopštenja iz stranke navodi da je u BiH na djelu izborna pljačka, kako tvrde, do sada neviđenih razmjera, a od institucija za provođenje zakona na svim nivoima traže da preduzmu radnje i zaštite biračko pravo. Također, žele i sankcioniranje svih odgovornih.

Pored pola miliona nevažećih listića, SBB-u u sve većoj mjeri pristižu informacije da je volja građana na ovim izborima poništena, navode.

U saopštenju su i pojasnili kako:

- Općinske izborne komisije su dan prije izbora zamijenile hiljade akreditovanih članova biračkih odbora svojim „ekspertima“, a ustvari članovima SDA stranke.

- Novi članovi biračkih odbora su potom CIK-u dostavljali potpuno lažirane podatke.

- U situacijama u kojim su posmatrači pokušali reagovati, općinske izborne komisije zaključavale su prostorije, te onemogućavale pristup.

"Izborna pljačka ovako širokih razmjera nije mogla biti organizovana preko noći, uzimajući u obzir hiljade SDA-ovih „eksperata“ koji su bili spremni da zamijene legitimne članove biračkih odbora, ali i ujednačen i sinhronizovan pristup širom Federacije BiH", navode u saopštenju.

Naveli su da će insistirati na ponavljanju brojanja glasova.

"SBB također poziva sve članove biračkih odbora kojima je uskraćeno pravo da obavljaju svoju dužnost, odnosno koji su zamijenjeni od strane općinskih izbornih komisija, da ovo prijave tužilaštvima na svom području, kao i da javno istupe", poručuju.

Također, SBB putem saopštenja traži da se zaštiti biračko pravo svakog građanina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: SBB , Izbori 2018.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zoran Ančić

Matko gubi,ima pravo da se ljuti.Sada ćeš vidjeti preleta i prašenja iz stranke, onih koji nisu ostvarili svoje ambicije. Jednostavno, to se zove...pušiona. Ma bit će bolje za 4 godine.

2 1

Nedzad

SBB i nas lider gosp. Radoncic su uzor dostojanstva ljudskih , moralnih i drzavnickih nacela. Kako kazu tvoje pristalice: » Fahro mi te volimo ». A mnogi moraju placati svoj biracki aparat. Sa Fahrom ako treba i do groba !🇧🇦🇧🇦🇧🇦💥💥💥👊🏻

4 2

Visegrad

Imaju Avaz I Alfu tv sa Tolkim medijem i izgubili ... dosta su nas trovali !!! Bravo sda !!

4 3

* Sva polja su obavezna