Hrvatska dobila dva američka vojna helikoptera

Hrvatska dobila dva američka vojna helikoptera Izvor: Ilustracija, YouTube/screenshot

Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su danas u 91. aerodromskoj bazi Pleso, a riječ je o letjelicama koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Hrvatskoj i koji bi u redovnu službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

Donacija vrijedna 53 miliona dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme te obuku pilota i tehničkog osoblja. Hlikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska na zapadne tehnologije, naglašeno je na predstavljanju, kojemu su nazočili ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Ministar Krstičević je zahvalivši Sjedinjenim Američkim Državama na donaciji i podsjetio da je u Zemuniku otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO. Black Hawk, kojeg nazivaju i radni konj, jedan je od najboljih helikoptera u svijetu, rekao je.

Ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost, rekao je i istaknuo strateško partnerstvom s SAD-om. Napomenuo je da će ti helikopteri postupno zamijeniti postojeće istočne proizvodnje, u skladu s ekonomskim mogućnostima. Ocijenio je da je Hrvatska vojska danas izrasla u moćnu i respektabilnu vojnu silu.

Američki ambasador Kohorst je rekao da je danas historijski dan u partnerstvu Sjedinejnih Američkih Država i Hrvatske. Naglasio je da je hrvatskoj strani već donirana razna vojna oprema među, kojom i helikopteri Kiowa. Naglasio je ulogu Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i NATO-a. Hrvatska je još prije 20-tak godina bila primaoc međunarodnih mirovnih snaga, a danas je članica Evropske unije i NATO-a, rekao je.

Na donaciji je zahvalio i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov.

Nakon svečanosti, za ministra odbrane i američkog ambasadora organiziran je promotivni let helikopterima Black Hawks.

Izvor: MORH Youtube

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Lazes Sine

Nama ce ameri dati kubure sa laserima, avipne cetverokrilce, helikoptere iz šezdesetih, i burad sa eksplozivom umjrsto tomahavka.

4 2

Chupacabra

@Lazes Sine Bosni a i cijelom Svijetu ne treba niti jedna puška a kamoli ovo što si ti naveo... 56 milijuna € dva helikotera... Kad promislim koliko je se potrošilo samo na njima u globalnom pogledu, već bi imali lijek protiv side, raznih vrsta rakova i šta ti ja znam... Suludan je svaki novac koje čovječanstvo daje na vojnu opremu da bi jedan drugog ubijao... Sve jedno, bili to ateisti ili pripadnik bilo koje religije... Od atomske bombe do najmanjeg metka... Sve je to protiv svih slojeva u šta vjerujemo i nije samo upreto protiv čovjeka nego i samoga Boga!

4 0

Lazes

mozda i prave tomahavke ali indijanske.

2 0

* Sva polja su obavezna