Scena: Završava Festival premijera Teatra kabare Tuzla

U današnjem izdanju Scene pogledajte.

Izvor: N1

Jurislav Korenić je osnivač Kamernog teatra 55, MESS-a i Pozorišta mladih. Bio je i režiser, a imao je i svoj jazz orkestar. Preminuo je 1974. godine kao dramaturg Narodnog pozorišta Sarajevo. Direktor Kamernog teatar Emir Hadžihafizbegović kazao je da ni Kamernog teatra ali ni teatarskog života uopšte u Bosni i Hercegovini ne bi bilo bez Korenića. Njemu u čast napravljen je trg, Trg kulture Jurislav Korenić.

Treći Festival premijera Teatra kabare Tuzla nakon pet premijernih predstava koje je ocjenjivala publika, završava se predstavom za djecu autora Šime Ešića koji obilježava 50 godina umjetničkog rada. Njemu je ovogodišnji festival i posvećen. Riječ je o književniku čiji se doprinos kulturi ne može mjeriti. Autor je brojnih dječijih knjiga, udžbenika,lektira, predstava, festivala. Vezeni most, susreta djece i pisaca, a osnovao je i udruženje ljubitelja knjige „ Mali princ“ kao i nekoliko izdavačkih kuća.

Na sceni Narodnog pozorišta u Užicu podignuta je zavjesa 23.Jugoslovenskog pozorišnog festivala na kome se ove godine za glumačke nagrade takmiči sedam predstava iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Na otvarnju festivala rediteljka Vida Ognjenović istakla je da je Užice imalo jedinu slobodnu teritoriju za vrijeme Drugog svjetskog rata, a da danas ima osmodnevnu Užičku pozorišnu republiku.

Treća sezona serije "Ubice mog oca" pretpremijerno je prikazana u kinu Cineplexx u Beogradu. Na Top kanalu će se emitovati od 12. novembra a riječ je o samo jednoj od 4 visokobudžetne serije koje ove jeseni gledamo na Top kanalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: scena

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna