Mladi Sirijac jedan od najboljih učenika cazinske medrese

Mladi Sirijac jedan od najboljih učenika cazinske medrese Izvor: N1

Abdurahman Al Martud, šesnaestogodišnji je Sirijac, koji je u Bosnu i Hercegovinu s čitavom porodicom stigao prije neke četiri godine. Danas je jedan od najboljih učenika cazinske medrese, Džemaludin efendija Čaušević. Evo njegove priče.

Među 250 marljivih učenika cazinske medrese je i Abdurahman, Sirijac. Pohađa treći razred i odličan je učenik, no, njegov put do uspjeha bio je itekako trnovit.

"Došli smo prije tri godine, moja mama, ja i braća, nismo znali jezik i učili smo ga preko škola i profesora, prijatelja", priča nam Abdurahman.

Abdurahmanova majka i dvojica braće, maloljetne, koji također pohađaju ovdašnje osnovne škole, žive u Sanskom Mostu. Otac radi u Kuvajtu. Povremeno dolazi. Sirije se, Abdurahman gotovo ne sjeća. Svjestan je da se tamo ne može vratiti. Šta nakon Medrese?

Abdurahman: "U Sarajevo, ako Bog da, tamo fakultet, programiranje, i možda da živim tamo u Sarajevu."
N1: Zašto baš programiranje?
Abdurahman: "Ne znam volim taj predmet, ja sam uzeo izborne Matematika i Informatika, zbog Informatike, a ta dva predmeta uvijek svakako idu zajedno. Volim programiranje, računare".
N1: Nisi razmišljao da ideš da studiraš izvan BiH?
Abdurahman: "Zbog nekih razloga, trebam biti blizu moje porodice, sad živimo u Sanskom Mostu, i kad ja završim idemo živjeti svi u Sarajevo."

Izvor: N1

Abdurahmana porodica viđa tek za vikende. Radne dane živi unutar Medrese. Uz učenje jezika, poseban izazov je bio i kako steći prijatelje. Kako se uklopiti. Selman Hukić, već treću godinu dijeli školsku klupu s Abdurahmanom.

"Prvo sam ga malo gledao u čudu zato što pitao sam ga neke stvari na bosanskom jeziku nije znao odgovoriti ali obojica smo poznavali engleski jezik i tako smo se sporazumjeli", kaže Selman Hukić, učenik.

Harun Novkinić već treću godinu s Abdurahmanom dijeli sobu. Prisjeća se prvih dana Medrese. Trauma koje su zajedno preživljavali. Naime Harun od rođenja boluje od cerebralne paralize. Upis u Medresu bio je prvi put odvajanje od roditelja i njihove svakodnevne pomoći. A onda je dospio u sobu s dječakom s kojim nije znao kako da komunicira.

"Naše prve noći u Medresi izgledalo je tako, ako nema nikoga, jer inače su nas petorica u sobi, ako smo nas dvojica sami ja sjedim na svom krevetu, on na svom i najviše što smo radili gledali smo u zid, ili u telefon. Onda sam ja shvatio da bih mogao da provjerim da li zna engleski. To mi nije ni na um palo prve dvije sedmice, i onda kad sam progovorio on se opustio polahko", priča Harun Novkinić, učenik.

Danas su nerazdvojni prijatelji. Pomažu jedan drugom i nadaju se zajedničkom studiju u Sarajevu. Abdurahman je posebno zahvalan profesorici bosanskog jezika Izeti Veladžić. Uspjela je svakodnevnim naporima, vannastavnim čaasovima, u kratkom roku Abdurahmana naučiti osnove domaćeg jezika.

"Abdurahman dolazi iz jedne akademske porodice a prije svega on je jako vrijedan učenik, mene je ohrabrivalo i to što je on, uvijek radio domaće zadaće koje sam mu zadavala. Bio je tačan i bio je odgovoran. To mi je davalo vjetar u leđa da nastavim dalje s Abdurahmanom iako sam ponekad mislila dokle ćemo stići? Hoću li ja uspjeti s njim, hoće li on biti zadovoljan, hoću li ga učiniti sposobnim da prati nastavu na bosanskom jeziku. Hvala Bogu taj uspjeh je tu", priča nam Izeta Veladžić, profesorica Bosanskog jezika.

Direktor Medrese, Enes Ljubijankić, ponosan je i na profesore i đake, koji od prvog dana prihvatili Abdurahmana, i radili s njim. Vrata Medrese otvorena su za svu, vrijednu djecu, migrante, koja žele da se školuju, kaže.

"Bilo je nekih razmišljanja o tome da mi otvorimo svoja vrata svoje kapacitete da primimo te ljude, mi to nažalost prije svega ne možemo, ne bi imalo smisla da Medresa prekida svoj rad da riješi neki problem uz duboko i poštovanje tih ljudi i njihovih problema, ali što se tiče učenika apsolutno bi", kaže Enes Ljubijankić, direktor Medrese.

Direktor Ljubijankić navodi kako je Medresa nadležnim institucijama predlagala da pojedini profesori izdvoje vrijeme i održavaju časove djeci koja borave u Sedri. No, odgovor nadležnih nisu dobili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Migrant , Cazin

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Br60

Da si doktor ili.... Ti nam više trenaju

17 10

* Sva polja su obavezna