Mesić otkrio detalje sastanka sa Komšićem

Mesić otkrio detalje sastanka sa Komšićem Izvor: N1

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić pojasnio je za Radio Slobodna Europa detalje svog susreta sa novoizabranim, ali još ne inauguriranim hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Iako su u njegovoj stranci Demokratska fronta Komšićev posjet Hrvatskoj nazvali službenim, on nije tako razumljen u Hrvatskoj, jer nije stupio na funkciju na koju je izabran.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, i jedan od rijetkih u hrvatskoj politici koji je pozdravio ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana bosansko-hercegovačkog Predsjedništva potvrdio je za RSE da se u utorak nakratko sastao sa Komšićem tijekom njegovog boravka u Zagrebu.

„Mi se znamo jako dugo. On je branio Bosnu i Hercegovinu, na tome se i dokazao i to je očito ono što oni koji razumiju politiku i prihvaćaju. Razgovarali smo i o tome kako bi trebalo popraviti odnose Zagreba i Sarajeva time da se stvari stavi na stol i da se razgovara.“

On ocjenjuje kako je nezadovoljstvo službenog Zagreba sa izborom Komšića jedna nategnuta i nepotrebna priča, jer su, kaže, stvari sasvim jasne. On podsjeća da je Komšić izabran po istom zakonu po kojem je na prošlim izborima izabran Čović, a o tome koga predstavljaju tri člana Predsjedništva kaže.

„Oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, a ne Bošnjake, Hrvate i Srbe, jer su dobili legitimitet na izborima. Dakle, ove priče o tome kako Čović kaže da je za njega glasalo 80 posto Hrvata - pa za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izišli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike.“

Mesić i Komšić ručali su u jednom zagrebačkom hotelu.

„Hrvatska se treba čuvati da bude na bilo koji način označena kao ona koja se miješa u unutarnje odnose BiH, a treba pomoći susjednoj zemlji u sklopu svojih ustavnih obaveza i kao potpisnica Daytona“, kaže za RSE povodom hrvatskih reakcija na izbor Komšića bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Ona sugerira da se Dragan Čović i Željko Komšić uzajamno pozovu na razgovor.

„Nikome od njih neće pasti kruna s glave, jer uostalom nitko od njih ni nema krunu na glavi, i da se zaustavi taj moguće poguban niz i trend proglašavanja Komšića personom non grata. To ništa dobroga nikome neće donijeti, i u tom smislu državno vodstvo Republike Hrvatske se zapravo trebalo drugačije postaviti.“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 14

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

?

Ja sam se nadao nekog jaceg saopcenja povodom posjete, kad ono, uvijek jedno te isto.

5 1

Nikola

Samo naprijed, JEDINI PRESJEADNIČE BOSNE!

13 4

Džo

Sastao se sa čovjekom koji ne obnaša nijednu funkciju u RH.

6 10

* Sva polja su obavezna