Koridor 5C: Potpisan ugovor Donja Gračanica-Tunel Zenica

Koridor 5C: Potpisan ugovor Donja Gračanica-Tunel Zenica Izvor: N1

Nastavlja se gradnja Koridora 5C. Danas je potpisan ugovor o izgradnji dionice Donja Gračanica-Tunel Zenica. Projekat vrijedan nešto više od 67 miliona eura.

To bi trebalo značiti još jednu puzlu na mapi autoputa BiH. Inače dionice koje su do sada izgrađene nisu povezane međusobno, ali ni sa susjednim zemljama. Samo jedna dionica Koridora 5C povezuje BiH i Hrvatsku, a niti jedna od izgrađenih dionica nema konekciju sa Srbijom.

Najjužnija izgrađena dionica autoputa kroz BiH je Bijaća Međugorje. Ova dionica duga 10 kilometara, trebala bi se spojiti sa Tarčinom. Samo vazdušnom linijom Tarčin i Međugorje udaljeni su 74 km.

Od Tarčina, put je izgrađen do Sarajeva, i nastavlja se do Zenice. Danas potpisan ugovor o izgradnji dionice Donja Gračanica-Tunel Zenica.

"Znate da je rok za njegovu izgradnju 30 mjeseci, da je riječ o dionici od 4 kilometra, tako da je uz postojećih aktuelnih, koji se rade na Koridoru 26 kilometara, to je sad nekih 30 kilometara građevinskih radova na Koridoru 5C", kaže Denis Lasić, ministar saobraćaja FBiH.

Od gradova u BiH autoputem su povezani Zenica Sarajevo, i Doboj Banjaluka. Put Zenica Doboj tek treba da se gradi. To je posljednja neizgrađena dionica između Sarajeva i Banjaluke, a za nju je već potpisan ugovor.

"Gdje je EBRD dao na raspolaganje sredstva da se spoje i dio koridora kroz RS, ali i da se spoji ovaj sjeverni dio koji prolazi kroz FBIH", pojašnjava Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH.

Nema konekcije među entitetima, ali ni sa susjednim državama. Jedina dionica koja je povezana sa Koridorom 5C u Hrvatskoj je dionica Međugorje Bijača, no ta dionica nema konekciju sa ostatkom koridora u BiH.

Konekcije ni sa ostatkom zemlje, ali ni Hrvatskom nema ni 10 kilometara duga dionica Svilaj-Odžak. umjesto mostom do Hrvatske, put vodi u Savu. Slična situacija je i sa autoputom Banjaluka Gradiška koji godinama čeka nastavak ka Hrvatskoj.

BiH ima ukupno izgrađenih 209 kilometara autoputa, 104 km koridora 5C kroz FBiH i 105 km autoputeva u RS.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Autoput , koridor 5c

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

S K

Mašala,ovim tempom gradnje i ako još malo požure imat čemo ftaj famozni koridor 5C tamo negde 2O5O hidžretske godine.

0 0

Neki Tamo

Pazi 30 mjeseci za 4 km autoputa. Japanci bi napravili do Minkena za to vrijeme. Kakav cirkus.

0 0

Hare Kriška

Najveći problem u svemu ovome je taj što ja ne posjedujem automobil.

1 0

* Sva polja su obavezna