Prašina oko poteza Matića, Kloppova lekcija nacionalistima

Ono što je s prednje strane dresa, važnije je od imena koji se nalazi na leđima, stara je fudbalska maksima. Iako se odnosi na grb fudbalskog tima, lako bi mogla da se primjeni i na prašinu koja se digla oko odbijanja srbijanskog igrača Nemanje Matića da nosi simbol bulke, kojim se obilježavaju britanske ratne žrtve.

Taj simbol se nosi u danima kada se obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Izvor: N1

U svijet su ove sedmice otišle dvije slike - trenera Liverpoola Jurgena Kloppa sa simbolom stradanja Srba u Prvom svjetskom ratu, i Nemanje Matića, fudbalera Manchester Uniteda u dresu s kog je rašivena oznaka stradanja britanskog naroda.

Cvijet divljeg maka, koji u toj zemlji prevashodno simbolizuje sjećanje na žrtve Velikog rata, naime, odnosi se i na poginule britanske vojnike u svim sukobima, uključujući i onaj koji se Matiću urezao u sjećanje.

"Za mene, to je podsjetnik na napad koji sam lično proživio kao uplašeni dvanaestogodišnji dječak u selu Vrelo, kada je moja zemlja uništena u NATO bombardovanju. Iako sam ranije nosio bulku, više ne mislim da je ispravno da je imam na dresu", rekao je Matić.

Matić je nakon ovog poteza postao meta kritika u britanskim medijima, a dobio je i prijetnje preko društvenih mreža.

Odijum prema onima koji ne žele da na reveru nose simbol divljeg maka novijeg je datuma, kaže britanski novinar James Montague, i pojava je koja ga plaši.

"Simbolika nošenja bulke na Dan sjećanja znatno se promijenila u posljednjih nekoliko godina. Od skromne počasti žrtvama, postala je nešto otrovno. Postala je praktično obavezna - ukoliko iz neko iz bilo kog razloga ne želi da je nosi, postaje meta brutalnih napada desničarskih tabloida. Ako se običan prezenter na televiziji pojavi bez bulke, bit će označen kao izdajnik", kazao je britanski pisac i novinar.

I pored kontroverzi u samoj Britaniji, simbol cvijeta maka prešao je granice i postao gotovo globalni simbol. Zbog toga, novinar Boris Jovanović smatra da je Matić mogao da postupi dostojanstvenije.

"To je njegova privatna stvar. Odnosno, trebalo je da ostane u domenu privatnog, dok se poslije toga nije oglasio i dao razlog da se to komentariše - da se s jedne strane u engleskoj štampi pojavljuju negativni komentari, a da se ovdje dođe do nekritičkog idealiziranja - da se koristi u dnevnopolitičke svrhe i za političke potrebe", kaže Jovanović.

I dok je srbijanska štampa bila puna nepodijeljene podrške za stav Nemanje Matića, daleko manje interesovanja domaćih medija izazvala je odluka jednog Nijemca. Trener Liverpoola Jurgen Klopp na utakmici sa Crvenom zvezdom u Beogradu nosio je simbol Natalijine ramonde, koja označava stradanje Srba u Prvom svjetskom ratu. Jovanović poručuje - nacionalistima je tim potezom očitao lekciju.

"Pokazuje da je on neopterećen naslijeđem prošlosti, što se za naše društvo svakako ne može reći", dodao je Jovanović.

Kaže, dobra vijest u svemu je da je javnost sada konačno upoznata sa simbolima važnih historijskih događaja - prije svega srbijanska, koja većinski ni ne zna šta simbolizuje Natalijina ramonda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Дејан

Господин Јовановић незна шта прича,гос. Клоп је одао поштовање српским жртвама, и нема везе са оптерећењем и не оптерећењем, одао је пошту држави победнику у великом рату,и великој жртви од 1 200 000,становника Србије који су дали животе, или 1/3,војно способне популације Србије.

12 16

Znam po nesto

Lijepo precutano: To vise nije DAN nego NEDELJA Sjecanja,u kojoj je se odaje posta SVIM britanskim vojnicima od 1914’ do danas! E pa to “malo” mijenja stvar!

10 3

Neko

Da odaje se počast i britanskim vojnicima Nato pakta a to Nemanja nije htio.

12 5

* Sva polja su obavezna