Vučić u Briselu: Zasad nema nastavka dijaloga

Vučić u Briselu: Zasad nema nastavka dijaloga Izvor: Printscreen

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, poslije nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu i da će razgovor s Prištinom biti nastavljen kada ona povuče svoje protivpravne odluke.

Poslije svog zajedničkog sastanka s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, Vučić je za RTS rekao da brojne evropske zemlje pokušavaju da izbace Srbiju iz energetske mreže sa sjevera Kosova, ocijenivši da je riječ o protivpravnom potezu usmjerenom protiv Srbije.

"Evropljani očigledno pokušavaju da nas izbace odatle (sa sjevera Kosova) protivpravno, sutra ili u ponedjeljak će biti ta odluka. Do sada su se protiv nas, protiv prava, izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija, i naravno Hrvatska. Za nas su se izjasnili Slovačka, Španija, Bosna i Hercegovina", naveo je Vučić.

On je dodao da sjever Kosova dobija struju s teritorije centralne Srbije i da je u nacrtu energetskog sporazuma bilo jasno formulisano da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) koja bi osnovala dvije mješovite kompanije koje bi bile posrednice do kompanije Kosta, albanskog operatera iz Prištine.

"Pošto ZSO nije formirana krivicom Prištine, oni nama sada hoće da otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", kazao je Vučić.

On je u izjavi za RTS kritikovao i ovosedmičnu odluku Prištine o povećanju poreza na uvoz srbijanske robe, za koju je rekao da je suprotna Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - CEFTA, a kritikovao je i najave osnivanja vojske Kosova.

"Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno, suprotno CEFTA-i, donijeli odluku da povećuju poreze od 10 posto na robu iz Srbije, što je osudila i EU, ali očigledno se niko nije naročito uzbudio, njima ta odluka ostane na snazi. Oni govore o formiranuju vojske Kosova i o slanju jedne divizije na sjever, suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu sa NATO-om", kazao je predsjednik Srbije.

On je rekao da će dijalog biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, jer je Srbija "uvijek spremna da razgovara o kompromisima".

"Dijalog će biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, mi smo uvijek spremni da razgovaramo o kompromisima, ali ne sa nekim ko će da vas vara svakog dana. Niko od naših ljudi se ovdje neće pojaviti dok oni ne povuku svoje protivpravne odluke", rekao je Vučić.

Srbija neće primijenjivati protivpravne odluke Prištine, dodao je.

"Mi smo rekli da razumijemo šta vi iz Evrope radite protiv nas, mi nećemo sprovoditi njihove odluke, žalit ćemo se na svim mjestima. I kad donesu protivpravnu odluku, mi je nećemo primijenjivati, jer vam nećemo dati da zgazite naš narod i našu zemlju, na sjeveru Kosova i u cijelini", kazao je Vučić.

Dodao je i da kosovska vojska neće doći na sjever Kosova.

"Oni koji misle da će da dovode vojsku na sjever Kosova - to se neće dogoditi. Srbija ne želi sukobe, želi mir sa Albancima, ali Srbija neće dozvoliti ugrožavanje svog naroda", rekao je Vučić.

Naveo je da Priština mora da ispuni makar ono što su njeni zvaničnici potpisali.

"Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali, ispunite makar ono što se potpisali prije 10 godina (CEFTA), pa onda i ono što ste potpisali prije 5 godina (Briselski sporazum)", dodao je predsjednik Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

pa zar Kosovo nije nezavisna država

Šta je ovo? Šta se to radi po Briselu? Kakvi se to pritisci vrše na Srbiju? Kakve veze ima Srbija sa Kosovom koje je nezavisni član ujedinjenih Nacija?.... ha ha ha ha ha.... nisu ni bezvizni režim dobili... niko ih tamo bez kontrole neće... evropska država Kosovo..... hi hi hi

3 0

Azra

Za vas se BiH nije izjasnila već je bila suzdržana.

3 1

Pravda

Šta mislite Vučiču mozete dase igrate Sa Kosovom kao i sa Bosnom, To neče moči

4 1

* Sva polja su obavezna