"Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije"

"Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije" Izvor: N1

Rezultati izbora, kao i tenzije nastale nakon njih pokazali su dobro znane nesuglasice u odnosima nacionalno obojenih političkih elita, ocijenio je u intervjuu za današnje Oslobođenje bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

- Nezadovoljstva su se produbila, zaoštrili odnosi sa susjedima. Ali, možda je ovo ipak dobar trenutak da vodeći političari pokušaju okrenuti stranicu, razumjeti strahove i želje "onih drugih" te naći kompromis koji bi barem za jedan ili dva izborna ciklusa omogućio Bosni i Hercegovini potrebne reforme i približavanje Europskoj uniji - kazao je.

Smatra da je jedan od važnih problema nepovjerenje koje postoji i koje onemogućava unutarnji dijalog, "bolje trialog", o iznimno važnim problemima koje BiH treba riješiti da bi se odmakla od rata, straha i stalne političke napetosti.

- Nakon što se malo stišaju postizborne strasti, valjalo bi svima sjesti za stol, jer dugotrajna nezadovoljstva i tenzije mogu donijeti opasne posljedice - rekao je Josipović

Nažalost, smatra on, aktualni odnosni između BiH i Hrvatske nisu dobri.

"Rekao bih, u fazi su tuk-na-utuk. Otvorena pitanja sukcesije, rata i poraća dobivaju novu dimenziju u odnosima nakon izbora. Hrvatska službena politika se nepotrebno i neprilično javno angažirala na mogućoj promjeni izbornog zakonodavstva u BiH. Agitiranje Grabar-Kitarović kod Erdogana i Putina, još k tome uz medijsku pompu, ne samo da nije moglo dati rezultat nego je stvorilo lošu sliku o Hrvatskoj. U jednom sam intervjuu nazvao našu politiku prema BiH i očekivanjima većine hrvatskog naroda u toj zemlji paradnom. Naime, iritirati i BiH, i međunarodnu javnost naslikavanjem i izjavama koje se mogu shvatiti kao miješanje u unutarnje poslove BiH, pogrešno je. Mislim da bi hrvatska politika, razumijevajući strahove i želje većine hrvatskog naroda, mogla i morala pomoći građenjem mostova, razgovorima koji nisu u javnosti iritantni. Hrvatska sigurno neće pritiscima učiniti da se u BiH riješe komplicirani odnosi u kojima su, možda paradoksalno, svi na neki način u pravu, a istovremeno u krivu. Mislim da bi rasprave o prevažnim političkim problemima u BiH trebale početi tako da se pokuša razumjeti i druga strana. Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije i de fac-to prelaska iz statusa konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu. Rat je ostavio duboke traume i nepovjerenje. Te probleme i strahove možete riješiti samo vi u BiH", rekao je, između ostalog, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Ivo Josipović

Komentara 16

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

Dok nisu dosli ovi na vlast u Hrvatskoj da ponovo puste duha devedesetih!! To su nam susjedi !

7 2

Crveni Oktobar 2018

Josipoviću, Patriote i oni koji podržavaju / 75%/ opstanak hiljadugodišnje države Bosne, boje se da svaki slijedeći pokušaj agresije ne završi tako da se agresori neće osječati sigurno, ma gdje se krili po svijetu. A domaćim kolaboracionistima, nebi ostao ni miš u duvaru! Sjesti i ravnopravno, svako u svojoj avliji rasčistiti situaciju - svakako. Komšije i susjedi da nam tutorišu i potpiruju svoje nebulozne prohtijeve, nikada i nikako!

8 3

Marinko

Dok svi politicki akteri u ovom protektoratu ne shvate da je razdruzivanje jedina opcija koja donosi miri blagstanje ovim narodima.Silovanje naroda na neki zajednicki zivot nema smisla.Nismo mogli u Jugoslaviji a vidi se da ni BiH nemoze ostati kad netko uporno namece unitaristicko gradjansku opciju u visenacionalnoj drzavi.Vjetojatno je cilj unitarista da u buducoj podjeli osvoje vise od 23 %teritorija kojo sada posjeduju

12 13

* Sva polja su obavezna