Ford kupio firmu za iznajmljivanje električnih trotineta

Ford kupio firmu za iznajmljivanje električnih trotineta Izvor: TANJUG/AP Photo/Gene J. Puskar

Američka kompanija za proizvodnju vozila 'Ford' je kupila malo poznatu početničku (startup) kompaniju 'Spin' za iznajmljivanje električnih trotineta za javnu upotrebu, da bi proširila svoje prisustvo u alternativnim načinima gradskog prevoza.

Vijek stara automobilska kompanija objavila je kupovinu kompanije 'Spin' koja pretplatnicima u San Francisku iznajmljuje javne trotinete koje mogu ostaviti bilo gdje, ne samo na namjenskim stanicama za to.

'Spin' djeluje u 13 gradova i na prostranim imanjima fabrika i univerziteta, omogućavajući pretplatnicima da pozajme električni trotinet za samo jedan dolar, uz dodatnih 15 centi za minut korištenja.

'Ford' kaže da je posljednjih godina "dramatično porastao" broj opcija za prevoz ljudi, i da u nekim prilikama ljudi koriste po više vidova transporta tokom samo jednog putovanja.

Najveće američke kompanije za gradski prevoz putnika nalik taksiju, 'Uber' i 'Lift' (Lyft), takođe investiraju u iznajmljivanje trotineta.

'Ford' već ima sistem za javnu upotrebu gradskih običnih i električnih bicikala uz pretplatu, 'Ford Go Bike' u oblasti San Franciska.

Finansijski uslovi kupovine firme 'Spin' nisu objavljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Ford

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna