Željeznice FBiH najavile tužbu protiv Vlade USK

Željeznice FBiH najavile tužbu protiv Vlade USK Izvor: N1

Došlo je ponovo do nezakonitog zarobljavanja "BH voza" -714 u Bihaću od strane MUP-a USK i do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo, navodi se u saopćenju Željeznica FBIH.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obavještene. Iz tog razloga, Željeznice FBiH će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK.

"Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu 'BH voza' u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo. Napominjemo da su Željeznice FBiH o ovom problemu migrantske krize u više navrata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a i ostale nadležne organe i institucije", stoji u reakciji Željeznica FBiH.

Kako navode, i pored urgencija u kojima su ŽFBiH tražile pomoć od nadležnih organa i institucija, do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH.

"Zato su danas ŽFBiH ponovo izvjestile Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH i Federalnu upravu policije o aktuelnoj problematici. Napominjemo da su za Željeznice FBiH nastupile materijalne i nematerijalne štete i bitno je narušena osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i bezbjedan transport roba i putnika", navode iz ove kompanije.

Podsjećaju, u skladu sa važećim Zakonom o ugovorima o prevozu u željezničkom saobraćaju, ŽFBiH imaju obavezu da putnike prevezu do uputne stanice vozovima koji su navedeni u javno objavljenom redu vožnje.

"Ova obaveza nastaje po osnovu zaključenog ugovora o prevozu. Putnik je dužan prije započetog putovanja kupiti voznu kartu koja predstavlja dokaz da je zaključen ugovor o prevozu. Po osnovu ovog ugovora željeznica ima svoje obaveze prema putnicima. Napominjemo da se odredbe Zakona o ugovorima o prevozu u željezničkom saobraćaju primjenjuju na odnose nastale iz ugovora o prevozu putnika i stvari. U zakonu ne postoji druga kvalifikacija osim putnik koja je definisana kao lice koje na osnovu ugovora ima pravo na prevoz. Osim toga, željeznica nema pravo legitimisanja putnika osim za slučaj kada po osnovu indentifikacionog dokumenta ostvaruje pravo na određenu komercijalnu povlasticu. Također, željeznica ne može uskratiti pravo prevoza putnicima, osim ako to nije predviđeno posebnim propisima ili odlukama nadležnih administrativnih organa".

ŽFBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sistemskog rješenja o gore navedenim problemima, a u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji, kao i smjernice za dalje postupanje ŽFBiH u uslovima migrantske krize.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kukavac

Vi imate svoje nalodgodavce koje morate da slusate bagro jedna..bitno vam je da uzmete pare za karte..a nemate pojma kome ih prodajete i koga prevozite..nadam se da ce te i vi i vasi nalodgodavce odgovarati pred licem pravde za ovaj organizovani kriminal..

1 3

Miko

Voz može ići samo migranti ne mogu van jer dogovor sa ministststvoma i sa nadležnim je takav jer nema više kapaciteta a voz ne ide jer niko ne plaća kartu od Bihaća do Sarajeva i tu je frka, jer migranti se autobusima vraćaju za Sarajevo i ko nije sa ovih krajeva nemojte pljuvati po ljudima koji bi najviše volili da se ovo riješi a vi dušebrižnici i humanitarci pteuzmite taj humani dio i zbrinite ih kod vas jer zima ide.

2 0

Miks

Nisu to putnici to su osobe bez dokumenata iz raznih zemalja kojo utiču na sigurnost građana USK. A ako ste spali da of toga živite jadno je to. I za informaciju sinoć su u Bihaću napali djevojčicu od 13 godina, a provale u auta, kuće, škole, otimanja mobitela, narod nr hoda svojim gradom navečer kao da je policijski čas. Željeznice FBIH su dio migracijA.

6 3

* Sva polja su obavezna