Vehabović za N1: Možda ću odlučivati o popuni Doma naroda

Ne možete imati demokratiju, a pri tom iz društva isključiti jedan dio stanovništva. Bosna i Hercegovina nije demokratija. Ona je etnička demokratija odnosno kvazi demokratija, poručio je za N1 Faris Vehabović, bivši registrar Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i bivši sudija Ustavnog suda FBiH, te aktuelni sudija Suda za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: N1

Vehabović je pri stavu da je presuda Ljubić donešena u periodu koji nije "dobar za održavanje izbora".

Smatra da se Bosna i Hercegovina nalazi u "pat poziciji" i da je izvjesno da su pred nama još četiri godine "koje su skakavci pojeli i kada će otići još više ljudi u inostranstvo".

Podsjetio je da političke stranke uvažavaju mišljenje Venecijanske komisije samo onda kada im to odgovara, te je dodao:

"Nemamo korektan pristup tijelima čiji smo član, a koje su tu da nam pomognu u izgradnji demokratije, ustavnog i pravnog sistema. Ako smo se odlučili da budemo članovi Vijeća Evrope, onda moramo poštovati njene odluke. Ali, mi ne samo da ne poštujemo odluke Vijeća Evrope, nego i Evropskog suda za ljudska prava".

U razgovoru za N1, komentarisao je tajne susrete između članova Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Centralne izborne komisije sa predstavnicima političkih stranaka kazavši sljedeće:

"Problem je što ne postoji sistem sankcije za sudije osim krivičnih. Ne postoji mogućnost njihove smjene, osim ako neko od njih ne odluči da nije djelovao u skladu sa pravilima i Ustavom. To je s jedne strane dobro jer im to omogućava neovisnost. Ali, s druge strane je to loše jer mandat sudija traje do njihove 70 godine života i samim tim postoji mogućnost da se okamene na tim funkcijama".

Prema riječima Vehabovića, kao sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine se susretao sa pritiscima i nemoralnim ponudama, ali da ih je odbio zbog svoje principijalnosti i integriteta.

Upitan da li Dom naroda Federalnog parlamenta treba popuniti prema popisu stanovništva iz 1991. ili 2013. godine, odgovorio je:

"Odgovor na to pitanje ću prepustiti onima koji bi ga trebali imati. Isključit ću se iz rasprave o ovom pitanju, jer ću možda o njimu odlučivati kao sudija Suda za ljudska prava u Strazburu. Svaka moja izjava bi se mogla iskoristiti protiv mene odnosno da me se isključi iz rasprave".

Za N1 je naglasio da postoji mogućnost da Sud čiji je sudija odlučuje i u predmetu "Pudarić". Kako je kazao, presude se moraju implementirati po prioritetima, te je dodao:

"Prioritet su presude Evropskog suda, pa tek onda druge presude. Ne samo zbog sadržaja, već i zbog toga što je Evropski sud stariji od Ustavnog suda".

Ocijeno je da je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine uspjela nametnuti sporedne teme kao glavne teme, te je na predmetu "Zornić" objasnio važnost presuda Evropskog suda.

"Ako imate nacionalne manjine i građane koji se ne izjašnjavaju po etnički i nacionalno, te ih želite uključiti u proces odlučivanja na jednakoj osnovi kao konstitutivne narode, onda Dom naroda ne bi imao ni sadržaj ni mogućnost djelovanja. Dakle, radi se o specifičnostima Bosne i Hercegovine gdje morate imati menhanizme zaštite kolektivnih prava. Ali, ta zaštita mora biti ograničena na kolektiv, a ne na cijelo stanovništvo. Kod nas Dom naroda postoji kao sistem blokade. Ne možete imati demokratsko društvo ako pri tome isključujete jedan dio stanovništva. Bosna i Hercegovina nije demokratija. Ona je etnička demokratija odnosno kvazi demokratija".

Vehabović za N1 je istakao kako je poželjno da Bosna i Hercegovina funkcioniše na građanskom principu, ali da to u trenutnoj konstelaciji odnosa nije moguće odnosno da se mora napraviti kompromis između građanskog i etničkog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mega ludilo

Ispravno sve osim upute da BiH ne može zbog trenutnog odnosa snaga.Može ali ne znaju,zagovaraju nešto ali ništa ne mogu da provedu ne znaju i pohlepni su super im ovako.

7 2

* Sva polja su obavezna