Željana Zovko o položaju Hrvata: BiH izvor nestabilnosti

Željana Zovko o položaju Hrvata: BiH izvor nestabilnosti Izvor: N1

Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu na Pravnom fakultetu u Splitu održala je predavanje na temu "Položaj i status Hrvata u BiH".

Ona je u izjavi kazala da je to poziv na ozbiljnije promišljanje kako izaći iz "veoma teške situacije u kojoj su se našli Hrvati Bosne i Hercegovine".

"Nedonošenje Izbornog zakona, odabir člana Predsjedništva BiH, koji ne predstavlja hrvatski narod, koji nema dodira sa narodom, narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a čak i prijetnjama koje dopiru iz te zemlje u Republiku Hrvatsku, pa i samoj EU na neki način - ugrožavajući mir i sigurnost na granicama Evropske unije", kazala je Zovko u izjavi.

"Predsjedništvo napravljeno u Dejtonu treba da bude mir i balans za tri zajednice. Moramo izaći iz ovoga, donošenjem novog Izbornog zakona, a na to su upozoravali EU zastupnici. Hrvatska vanjska politika je usmjerena ka tom cilju. Premijer je na Evropskom vijeću pomenuo to pitanje", poručila je Zovko.

Ona je rekla da će se nastaviti baviti tim problemom.

"To je ono što je najvažnija poluga kako riješiti mir i stabilnost i rješenje jedne manje zajednice koja je ugrožena, polariziranje u BiH koja bi trebala biti most ka Jugoistočnoj Evropi, a sada je izvor nestabilnosti zbog nelegalne pozicije u koju je dovedena zemlja", dodala je.

Ona je kazala i to da bi međunarodna zajednica trebala da bude faktor stabilnosti u BiH.

Zovko je tokom predavanja na splitskom fakultetu rekla da je njena obaveza da predstavlja 500.000 Hrvata koji žive u BiH, i onih koji su porijeklom iz BiH.

"Hrvatska je jamac Dejtonskog-pariškog sporazuma. Hrvati su gledali na Hrvatsku kao na svoju domovinu koja će štititi interese, zakonitosti provedbe tog samog sporazuma. Na žalost, mi smo suočeni sa situacijom od 2000. godine, u BiH počele promjene koje su uticale da su Hrvati svedeni na građane drugog reda u Federaciji BiH, a trećeg reda u Republici Srpskoj", kazala je.

Ona je nabrojala i faktore koji su, prema njenom mišljenju, narušile balans i dovele do "siromašenja najmanje zajednice", koje je pokrenulo prvi val napuštanja zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 25

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

S K

Ma kanite se BiH pogledaj sebe jesil ti stabilna,normalna i nemoj šta sebi učiniti pametnjakovičko.

0 1

Bosanka

Svakakve ce izjave davati ove nase komsije ali nece spomenuti 2 stvari. - sta je dobro Covic uradio za Hrvate i - jesu li Hrvati u BiH konstitutivni narod ili dijaspora. Zna se sta pise u nasem Ustavu , samo sto se Kolinde, Plenkovici , Zeljane i Covici drugacije ponasaju. Svi bi i jare i pare...a i budala vidi da tako ne ide

17 1

Catalon

Ova i Barbika Kolinda par kojeg u glupostima niko ne moze nadmasiti.Cuj HR jamac Daytpna.Nevidjena glupost.

12 6

* Sva polja su obavezna