Pozitivna priča: U Goraždu posla ima za sve koji hoće raditi

U Goraždu ima posla za sve koji hoće da rade. Proizvodi sa oznakom “Made in BiH” odlaze u 40 zemalja širom svijeta. Ko će slijediti njihov primjer?

Izvor: N1

U ovom gradu, kompanije niču kao gljive poslije kiše.
U četiri poslovne zone posluje 50 kompanija. Sto posto orijentisana izvozu je kompanija Bekto Precisa. Već godinama proizvode sitni alat za auto, elektro i sportsku industriju. Dvadeset i šest miliona vrijedan ugovor koji su potpisali sa Fischer Sportom prije nekoliko dana, dokaz je da im vjeruju i najbolje svjetske kompanije.

Morate pratiti svjetske standarde, pratiti sva zbivanja koja se dešavaju u svijetu, morate imati sve certifikate. Ako se toga držite - cijene, roka i kvalitete, onda možete naći plasman. A mi imamo kupce koje pratimo 35 godina", izjavila je direktorica Bekto Precisa Enisa Bekto.

Zbog ovakvih i sličnih kompanija, goraždanska privreda strahovito brzo se približava putevima stare slave. Nezaposlenih ovdje skoro da i nema. Posla ima za sve koji hoće i mogu raditi.

Goražde ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH. Nezaposlenost je ovdje 17 posto i taj procenat je i manji, možda za 50 posto ako uzmemo u obzir one koji aktivno traže posao. To je zadivljujući rezultat. U ovom gradu svaki dan neko dobije posao. Nekad i po 20 ili 30 ljudi", rekao je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Za ovaj grad entitetska linija je nepoznanica. Trbuhom za kruhom svakodnevno u Goražde dođe 250 mladih radnika iz Foče, Čajniča i Rogatice. Samo ih je u Preventu blizu 130, a ukupno Prevent Goražde upošljava 1.500 radnika.

U Preventu se, u prosjeku, dnevno otvori jedno radno mjesto. Ovi radnici dnevno sašiju oko 3.000 automobilskih garnitura za svjetsku automobilsku industriju. Gotovo da nema BMW-a, Audija, WV vozila, Opela ili Škode koji nisu presvučeni presvlakama iz BiH.

I namjenska industrija u Goraždu cvjeta. U pogonima Ginexa se proizvode inicijalne kapisle namijenjene tržištima Rusije, Amerike, Saudijske Arabije, a u pogonima Rudepa i Technology Pobjede nastaju eksplozivi za rudnike i sportska municija. Građani ne spore doprinos lokalne zajednice razvoju, ali poduzetan duh Goraždana je kažu ključan.

Vrlo je jednostavna formula uspjeha ovog grada složni su svi. Ona leži u kombinaciji uspješnih privrednika, odgovornih radnika i povoljnog poslovnog ambijenta. Činjenica da je u Goraždu firmu moguće otvoriti za jedan dan, a zemljište dobiti za jednu marku, ukoliko postoji ozbiljna namjera za ulaganje, upućuje da je ovaj mali dio BiH, mimo ostatka države, već spreman za Evropsku uniju.

Pogledajte prilog Minele Jašar.

Tagovi: Goražde

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bumtrastras

Opalaaa vidi ovo..ev vam svima minus

4 0

LAZESS

O KOM SE GORAZDU OVDJE RADI, NEKOM IMAGINARNOM AKO JE TAKO ZASTO SE NAROD MASOVNO NE DOSELJAVA U GORAZDE VEC ODLAZI IZ GORAZDA KITI SE RAMBO PERIJEM OVIH PAR PRIVATNIH FIRMI

6 3

nezaposlena

vi dođete snimite reportazu da svi u Gorazdu rade .Laz ja ne radim i na birou sam za zaposljavanje.Nemam stelu nemam nikoga stranacki opredjeljenog ni na vlasti.Imam dvoje djece koje hranim zarađujuci po restoranima 10-15KM.Cistim perem i svasta trpim od pojedinih vlasnika razne vrste ponizenja za tu veliku dnevnicu.Poslala sam na desetine molbi u razne firme.Iako me negdje prime na razgovor i kazu vadi ljekarsko postoji doktorica koja svjetli i oblaci za ljekarski ako nemas koga da te pogura i ako su ti svi nalazi super ne mozes proci nađe ti ona, dlaku u jajetu,TOLIKO DRAGA MOJA O TVOJOJ REPORTAZI DOĐI TI PA ZIVI OVDJE MEĐU TZV.BEGOVIMA I BIZNISMENIMA.

7 11

* Sva polja su obavezna